Vegetarische balletjes van tempeh

Zoals je misschien weet ben ik sinds een tijd vegetariër. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik de smaak van vlees helemaal niet mis. Maar wat ik wel mis, is een lekkere soort van gehaktbal. Eerder maakte ik al eens vega gehaktballen à la Librije. De vegetarische balletjes van tempeh die ik deze keer maakte vielen ook goed in de smaak. Eigenlijk zijn ze gewoon super lekker. Met een beetje mosterd vindt manlief ze nog lekkerder. Ik zelf vind ze met een sausje van yoghurt/mosterd/beetje mayo super om te eten. Wij aten ze bij een stamppot van andijvie.  Echt een super combi.

 

Vegetarische balletjes van tempeh

Dit heb je nodig voor ca. 20 balletjes
400 gr tempeh
70 gr havervlokken
½  tl sambal
2 el mosterd
4 el ketjap
zout
peper

 

vegetarische balletjes van tempeh

 

Zo maak je het
Breek of snij de tempeh in stukken die in de keukenmachine kunnen. Doe de tempeh en havervlokken in de keukenmachine. Laat het mes van de keukenmachine het werk doen en draai er een kruimelig geheel van. Ik draaide dusdanig dat je ook nog een beetje de havervlokken zag. Doe het mengsel over in een beslagkom en voeg de sambal, mosterd en ketjap toe. Spatel alles goed door elkaar. Vorm nu balletjes van het tempeh mengsel ter grote van een bitterbal.

Doe olie in een koekenpan en laat de olie goed warm worden. Leg voorzichtig de vegetarische balletjes van tempeh in de olie en bak in ongeveer 15 tot 20 minuten rondom bruin.

Wij aten deze balletjes bij een lekkere andijvie stamppot. Maar de volgende keer als we vrienden op visite krijgen maak ik ze voor bij de borrel. Dit recept is een soort van basis bal “gehakt”. Maar je kunt behalve de sambal, mosterd en ketjap ook nog andere kruiden toevoegen die je lekker vindt.

Ik ben dan ook benieuwd welke smaak jij toevoegt. Laat me dit weten door een foto op Insta of Facebook te zetten met #pienskeuken. Vind ik super leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vegetarische balletjes van tempeh
Facebook
WhatsApp
Pinterest