Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Vega saté balletjes swiepswoepswap

Ik deed weer mee aan de swiepswoepswap van Mandy and More. Je wordt dat gekoppeld via Instagram aan een andere blogger waar je een recept van maakt waar je een eigen draai aan geeft. Ik werd gekoppeld aan Hussemusse. Een onwijs leuke site van moeder en zoon die samen heerlijke recepten online zetten op hun blog. Kiezen was dus best lastig, tot ik op hun saté balletjes stuitte. Ik had nog een bos koriander in de koelkast liggen, dus kon ik de satésau zelf maken die ik over de vega saté balletjes schepte voor balletjes de oven in werden geschoven. Wij aten er aardappels uit de oven bij en sugar snaps. Een heerlijke maaltijd waar we buiten in de tuin van hebben genoten. Maar winterdag gaan deze balletjes er zeker te weten ook in. Lekker pittig kan ik je zeggen.

 

Vega saté balletjes

Dit heb je nodig
voor de balletjes
250 gr vega gehakt (gebruik geen geruld gehakt maar gehakt zoals het uit de gehaktmolen komt)
1 rode peper
1 bosui
3 el paneermeel
1 ei
2 of 1 teen knoflook (wat jij lekker vindt)
1 tl gember (djahé)
1 tl komijnzaad (djinten)

voor de satésaus (naar een idee van Jamie)
1 flinke bos koriander
1 rode peper
2 flinke lepels goede pindakaas
sap van ½  citroen
3 el ketjap
2 tenen knoflook
verse gember (ongeveer 1 vingerkootje groot)

 

vega saté balletjes

 

Zo maak je het
Begin met het maken van de balletjes. Snipper de rode peper en de knoflook fijn en snij de bosui in dunne ringen. Doe alle ingrediënten voor de balletjes (behalve het paneermeel) in een kom en meng goed door elkaar. Voeg zoveel paneermeel toe, dat je er goed balletjes van kan vormen die niet snel uit elkaar vallen.

Vorm met vochtige handen balletjes zo groot als een bitterbal. Vet een ovenschaal in met olie en leg de balletjes hierin. Zet de balletjes in de koelkast en begin met de saus.

Satésaus

Pak de keukenmachine erbij. Snij de koriander wat kleiner en doe dit samen met de andere  ingrediënten voor de satésaus in de keukenmachine. Gebruik de puls knop van de machine als je die hebt. Draai er een lekkere saus van. Voeg eventueel wat water toe om de saus wat dunner te maken. Proef of je hem lekker vindt. Voeg, als je de saus iets minder scherp wilt, nog een beetje pindakaas toe.

Schep de satésaus in een leuk kommetje en zet tot gebruik afgedekt buiten de koelkast. Schep niet alle saus uit de keukenmachine. Voeg een beetje water toe en meng nog even door. Schenk deze verdunde satésaus over de balletjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de vega saté balletjes in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.

Deze vega saté balletjes kun je natuurlijk ook in de pan rondom bruin bakken. Voeg dan later de satésaus toe als je de balletjes hebt gebakken en in een leuk schaaltje doet.

En weet je, deze vega saté balletjes kun je ook prima bij de borrel serveren.  Ik adviseer je dan de dubbele hoeveelheid te maken. Dat gaat zeker op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vega saté balletjes swiepswoepswap
Facebook
WhatsApp
Pinterest