Search
Close this search box.
Vegan ontbijtkoek

In Pienskeuken wordt er vaak vegetarisch en heel af en toe ook veganistisch gekookt. Dat is best even puzzelen omdat je helemaal niets wat ook maar met een dier te maken heeft kan gebruiken. Een uitdaging die ik zeker aan ga.  Ik maakte een heerlijke veganistische ontbijtkoek die aan alle eisen voldeed. En ik kan je zeggen, hij was erg lekker. Ook het testpanel was dik tevreden en vroeg om het recept. Vandaar dat ik hem nu op mijn blog zet.

Veganistische ontbijtkoek

Ingrediënten
200 gr sojamelk
½ banaan
100 gr rijststroop
2 el suikervrije appelstroop
2 el koekkruiden
250 gram volkoren speltmeel
1 tl bak soda
snufje zout
Eventueel extra voor de vulling
1 flinke hand noten (fijngemaakt)
½ banaan (in plakjes)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een cakevorm met een stuk bakpapier. Dit gaat makkelijker als je van het stuk bakpapier een prop maakt en deze even onder de kraan houdt. Knijp het water eruit. Nu is het papier wat flexibeler en kun je het heel easy in de vorm krijgen.
Doe een halve banaan in een beslagkom en prak fijn met een vork. Voeg de sojamelk, rijststroop, appelstroop en de koekkruiden toe. Mix ongeveer 5 minuten goed door. Voeg lepel voor lepel het meel toe. Voeg pas nieuw meel toe als het andere is opgenomen. Schraap af en toe de zijkanten schoon, zodat alles goed gemengd wordt.  Voeg het zout toe. Mix dit mengsel ook nog ongeveer 1 minuut door. Voeg als laatste de bak soda toe en mix nog even goed door.

Schenk een laag van het beslag in de cakevorm. Leg hier de plakjes banaan op en strooi er de fijngehakte nootjes over. Schenk de rest van het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
Bak de ontbijtkoek in 45 minuten gaar. Check dit door er met een satéprikker in te steken. Komt deze schoon uit de koek dan is hij gaar.
Pak het bakpapier voorzichtig vast en til de koek uit de vorm. Laat volledig afkoelen op een rooster.
Je kunt deze ontbijtkoek prima invriezen. Snij dan de koek in plakjes en verpak per stuk. Of snij de koek in twee stukken en vries één stuk in voor een later moment.
Ik bewaar de koek altijd in een stuk aluminiumfolie. Zo blijft hij een week lekker. Maar om jullie de waarheid te vertellen, dat heeft hij bij ons niet gehaald. Hij was namelijk zo op 😉

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vegan ontbijtkoek
Facebook
WhatsApp
Pinterest