Type what you are searching for:

Vega gehaktballen à la Librije

Pienskeuken / Hoofdgerechten  / Vega gehaktballen à la Librije
vega gehaktballen à la Librije

Vega gehaktballen à la Librije

Voor de foodblogswap van oktober maakte ik vega gehaktballen à la Librije. Voor de foodblogswap was ik deze maand gekoppeld aan Waymadi. Ik maakte al eerder iets van Madelon. Zij maakt ook allemaal gezonde recepten, zonder rare toevoegingen. Alles ziet er heerlijk uit. Deze maand heb ik weer rondgesnuffeld op haar blog en vond het moeilijk om weer een keuze te maken. Uiteindelijk koos ik ervoor om een variant op haar halal Librije gehaktballen te maken. Ik maakte er vega gehaktballen à la Librije van. En ik kan je zeggen deze vega gehaktballen zijn TOP. Deze vega ballen zijn super makkelijk te maken met ingrediënten die je, denk ik, toch wel in huis hebt. Ik gebruikte het vega gehakt van AH. Dit ziet er zo uit als het gehakt wat zo uit de gehaktmolen komt bij de slager. Hiermee kun je heel gemakkelijk deze vega ballen maken.  Nu kun je dus gewoon thuis een drie sterren Michelin gehaktbal eten. In Pienskeuken kregen deze bal een 10.

Vega gehaktballen à la Librije

Ingrediënten voor 6 vega ballen
250 gr vega gehakt (bij AH ziet eruit als gewoon gehakt dat net uit de gehaktmolen komt)
1 à 2 boterhammen (of 20 à 40 gr paneermeel)
1 ei
1 el mosterd
1 el ketjap manis
1 snuf zout
½ tl chili vlokken
200 ml kruidenbouillon (200 ml kokend water met 1 kruidenbouillonblokje)
25 gr boter

Zo maak je het
Rooster de boterhammen en laat afkoelen.
Doe het vega gehakt in een beslagkom en voeg het ei, mosterd, ketjap manis, zout en de chili vlokken toe. Meng goed door elkaar. Maal de afgekoelde geroosterde boterhammen in de keukenmachine tot paneermeel. Meng beetje bij beetje het paneermeel goed door het gehakt. Check of het mengsel goed genoeg is om er ballen van te draaien. Als het te nat is, voeg je nog wat paneermeel toe. Vorm ballen van rond de 50 gram.  Ik kon met deze hoeveelheid 6  vega gehaktballen à la Librije van maken.
Zet de ballen minimaal 30 minuten in de koelkast.
Zet daarna een grote braadpan op het vuur, laat warm worden en voeg de boter toe.
Laat de boter bruin worden. Doe voorzichtig de ballen in de pan en braad ze rondom bruin.

Maak ondertussen de bouillon door het bouillonblokje op te lossen in 200 ml heet water. Als de ballen rondom bruin zijn, leg je de deksel schuin op de pan en schenkt voorzichtig de kruidenbouillon in de pan. Pas op want er komt veel stoom vanaf af en het kan gaan spetteren. Wanneer de deksel schuin op de pan ligt is het veiliger om de bouillon erbij te gieten.
Roer de bouillon even door, zodat de boter goed gemengd kan worden. Leg nu de deksel helemaal op de pan en draai het vuur laag. Laat de vega ballen ongeveer 40 minuten gaar stoven. Doe de deksel de laatste 5 à 10 minuten van de pan, zodat de de jus lekker in kan koken. Kijk wel uit dat het niet te hard gaat zodat het aan kan branden.

vega gehaktballen à la Librije

Wij aten er een schoteltje bij van aardappels en sperziebonen die ik eerst even 8 minuten had gekookt. Ik deed dit in een ovenschaaltje en mengde er olijfolie en gerookte paprika poeder over. Dit zette ik 40 minuten in de oven. We hebben zitten smullen. Ik had nog twee ballen over en nog wat van het ovenschoteltje. Daar heb ik later in de week nog een keer heerlijk van kunnen eten.

Thanks Madelon voor dit heerlijke recept. Deze vega gehaktballen à la Librije komen hier zeker vaker op tafel. Ik ga ze binnenkort ook voor bij de borrel maken. Dan draai ik er borrelballen van. Ik verheug me er nu al op ;-).

4 Comments
  • Paul Westeneng
    12/06/2021

    Wat zou je voor echt vega gebruiken als vervanging van een ei?

  • Maarten
    09/05/2021

    Met gerookte papika bedoel je paprikapoeder, neem ik aan?

Leave a Comment