Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Vegan gehaktballen

Voor de foodblogswap van de drukke december maand werd ik gekoppeld aan het mooie blog van Jasmina Sparkles Inside. Zij deed volgens mij voor het eerst mee aan de foodblogswap. Ik heb mijn ogen uitgekeken op haar blog. Ze deelt hierop een heel persoonlijk verhaal. De moeite waard om te lezen. Veel van haar recepten heb ik bekeken. Jasmina gebruikt veel kruiden in haar gerechten die ik niet zo vaak gebruik. Ik las een koolhydraatarme boerenkool stamppot waarbij zij gehaktballen serveerde. Op die gehaktballen viel mijn oog. Hier had zij garam masala doorheen gedaan. Dat interesseerde mij wel. Ik maakte er vegan gehaktballen van die ik bij een zuurkool stamppot at. En whoooow wat een smaak zeg. Kijk vooral eerst op haar site en duik dan de keuken in voor deze vegan gehaktballen.

 

Vegan gehaktballen

Dit heb je nodig voor ca. 7 gehaktballen
200 gr vegan gehakt (ik gebruikte van garden gourmet “incredible gehakt / haché”
1 el plantaardige melk
1 rode peper
½  el garam masala
1 tl sambal
2 stengels bleekselderij
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el sojasaus

Dit heb je nodig voor de jus
3 el plantaardige boter
50 ml tomatensaus

 

vegan gehaktballen

 

Zo maak je het
Snij de rode peper overlangs door en haal de pitjes eruit. Snij de ui, bleekselderij, peper in stukjes en doe in de keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer. Laat de machine zijn werk doen maar draai het niet tot puree.
Doe het gehakt samen met de andere ingrediënten voor de gehaktballen in een beslagkom en roer goed door. Vorm hiervan 6 tot 7 ballen van. Zet de gehaktballen ongeveer 15 minuten in de koelkast.

En bakken maar

Zet een braadpan op het vuur en doe de boter in de pan. Laat dit smelten en als de belletjes zijn verdwenen leg je voorzichtig één voor één de gehaktballen in de pan. Zet het vuur iets zachter en braad de ballen rondom bruin. Draai ze steeds voorzichtig om en zorg dat ze niet aanbakken. Voeg eventueel nog een beetje olijfolie of nog wat extra boter toe als het toch te hard gaat.

Als de gehaktballen rondom bruin zijn zet je het vuur laag en voeg je de tomatensaus en nog een klein kopje water toe. Doe de deksel op de pan en bak de gehaktballen zo’n 15 minuten gaar.

Serveer deze vegan gehaktballen bij een lekkere winterse stamppot of gewoon op een broodje op een dag dat je minder uitgebreid wilt eten. Wij hadden aan deze 7 ballen te veel dus wij kunnen deze week nog een keer genieten van deze heerlijke gehaktballen. Dank je wel Jasmina voor het lekkere recept.

Heb je na het lezen van dit recept nog meer ideetjes nodig voor gehaktballen. Eerder maakte ik al de gehaktballen à la Librijen. Ook een toppertje die je zeker moet proberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vegan gehaktballen
Facebook
WhatsApp
Pinterest