Zelf suikervrije speculaas of pepernoten maken

Een trouwe volger stuurde mij een berichtje of ik ook suikervrije speculaas of pepernoten kon maken. Ik hou wel van een uitdaging en wilde haar niet teleurstellen. Zo gezegd, zo gedaan. Hop de keuken in en aan de slag voor speculaas. Nu had ik al een recept voor gevulde speculaas dus dat heb ik voor een gedeelte gebruikt. ‘s Avonds kon ik haar een berichtje sturen dat het gelukt was en omdat ze in de buurt woont kon ze het komen proeven. Maar met dit recept kun je ook een bakplaat vol met pepernoten maken. Wat ga jij maken? Suikervrije speculaas of pepernoten?

De mannen hier vonden het zo lekker dat de portie die ik had gebakken al bijna op was. De volgende ochtend dook ik dus weer de keuken in om nog een portie te maken om aan haar te laten proeven.

Je kunt deze speculaas met kokosbloesemsuiker of rijststroop maken. Met de kokosbloesemsuiker wordt het net wat knapperiger alleen wel prijziger om te maken. De rijststroop variant werd ook erg gewaardeerd.

Suikervrije speculaas of pepernoten

Ingrediënten voor een bakplaat vol

kokosbloesemsuiker:
150 gr volkoren speltmeel of ander meel
50 gr amandelmeel
2 tl baksoda
2 el koek- of speculaaskruiden
75 gr kokosbloesemsuiker
75 gr gesmolten kokosolie
35 gr suikervrije appelstroop
40 gr (soja) melk of water

rijststroop:
150 gr volkoren speltmeel of ander meel
70 gr amandelmeel
2 tl baksoda
2 el koek- of speculaaskruiden
70 gr rijststroop of honing
60 gr gesmolten kokosolie
35 gr suikervrije appelstroop
3 el (soja) melk of water

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden. Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een beslagkom. Meng alles door elkaar totdat het deeg los komt van de beslagkom. Dit kun je met een mixer doen. Maar met een lepel lukt het ook prima.

Speculaas:
Leg het deeg op een bakmat of bakpapier. Strooi een beetje meel over het deeg en rol met een deegroller het deeg plat. Zorg dat het overal even dik is. Dit recept is genoeg voor een bakplaat vol.

Eventueel kun je de bovenkant van het deeg nog versieren met amandelschaafsel.

Til het uitgerolde deeg met bakmat/papier en al op een bakplaat en schuif de oven in. Bak de suikervrije speculaas in ongeveer 15 minuten gaar. Blijf in de buurt van de oven want het kan hard gaan.
Als het uit de oven komt is de koek nog zacht. Nu moet je het direct in het gewenste formaat snijden. Een pizzasnijder is hier heel handig bij. Heb jij geen pizzasnijder dan kan het natuurlijk ook met een scherp mes.
Laat volledig afkoelen en bewaar in een afgesloten weckpot.

En heb je meer zin in gevulde speculaas. Pienskeuken zou Pienskeuken niet zijn om een recept hiervan te hebben.

De afgebeelde foto is van de speculaas met de kokosbloesemsuiker. De speculaas op basis van rijststroop wordt iets lichter.suikervrije speculaas

Pepernoten:
Voor de pepernoten rol je kleine bolletjes die je aan de bovenkant wat platter drukt. Hou voor de pepernoten ook ongeveer 15 minuten aan tot ze gaar zijn.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Zelf suikervrije speculaas of pepernoten maken
Facebook
WhatsApp
Pinterest