Search
Close this search box.
Gevulde speculaas

Tijdens de Sinterklaas tijd en de rest van december eet ik graag gevulde speculaas. Ik ging op zoek naar een gezond recept. Ik vond twee recepten waar ik een combinatie van heb gemaakt.  Ik raad je aan om het amandelspijs al een paar dagen eerder te maken. Dan trekt de smaak er goed in en is het nog lekkerder dan wanneer je het spijs meteen verwerkt nadat je hem hebt gemaakt. Ik had een week eerder de amandelspijs gemaakt. Dit leg ik dan totdat ik het gebruik in plasticfolie in de koelkast. Ik had natuurlijk hier het recept van de suikervrije pepernoten. wat al op de site staat, kunnen maken. Ik vond echter nog een ander lekker recept van suikervrije pepernoten. Ik gebruikte dit voor deze gevulde speculaas. Man lief kwam naar beneden toen het in de oven stond. Hij kwam op de geur af  :-). Je moet wel even wachten totdat hij helemaal is afgekoeld. Maar dat wachten is het zeker waard wanneer je hem proeft. Echt verrukkelijk. Maak dus eerst de amandelspijs en een paar dagen later het hele gevulde speculaas recept.

Amandelspijs

Ingrediënten voor de amandelspijs
100 gr amandelmeel
75 tot 100 gr honing of rijststroop
klein beetje citroenrasp.

Zo maak je het  
Doe de 3 ingrediënten in een kom en meng goed. Ik deed het in de KitchenAid maar het kan natuurlijk ook met de mixer of met een goede spatel. Meng door tot je een homogene massa hebt. Schep de amandelspijs op huishoudfolie en vorm er een worst van. Rol het folie er strak omheen. Leg het tot gebruik minimaal een week in de koelkast.

Gevulde speculaas

Ingrediënten voor het speculaas recept
150 gr volkoren speltmeel of ander meel
50 gr amandelmeel
2 tl baksoda
2 el koek- of speculaaskruiden
75 gr kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
75 gr kokosolie
5 el (soja) melk
200 gr amandelspijs (zie het recept hierboven)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Bekleed een kleine rechthoekige ovenschaal of bakblik met bakpapier.
Doe de speltmeel, baksoda, koek- of speculaaskruiden en kokosbloesemsuiker in een kom en mix dit goed door elkaar.
Smelt de kokosolie in een bakje in de magnetron en voeg het samen met de melk toe aan het meelmengsel.
Meng alles goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
Verdeel dit in drie stukken.
Maak van twee delen een plat stuk. Ik leg elke deegbal tussen een stuk bakpapier (of plasticfolie) en rol er met een deegroller over tot het de vorm van de ovenschaal heeft. Leg 1 deeglap in de ovenschaal. Maak dan een plak van het amandelspijs zoals je ook met het deeg hebt gedaan. Leg de amandelspijs op de onderste laag deeg. Dek af met de andere laag deeg.
Je kunt eventueel de gevulde speculaas nog versieren met stukjes amandel. Zet in de oven en bak hem in 25 minuten gaar.

Maak van de derde deegbal nog pepernoten door kleine balletjes te draaien, leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes iets platter met je vingers.
Bak de pepernoten, als je plek in de oven hebt, tegelijk met de gevulde speculaas. Haal de pepernoten er na ongeveer 15 minuten uit. Bak de pepernoten anders erna.

Niet alles achter elkaar opeten hoor. Geniet ervan ;-).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 reacties

  1. Wat een heerlijk recept! Voor de spijs heb ik medjoul dadels gebruikt i.p.v. honing. En voor het deeg heb ik 75g boekweitmeel en 75g rijstmeel gebruikt i.p.v. speltmeel. De pepernoten worden er heerlijk bros van! Bedankt voor het delen!

    1. Hoi Jolente, wat leuk om te horen dat je het zo hebt aangepast en dat ze goed gelukt zijn. Het spijs zal ik binnenkort ook eens met dadels maken. Goede tip. Groetjes, Pien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Gevulde speculaas
Facebook
WhatsApp
Pinterest