Wat doe je op een rustige zondag en er liggen nog 4 zielige, bruine bananen op de fruitschaal. Tja, dat kan maar 1 ding betekenen. Dan bak je bananenbrood. In mijn winkel staan 2 heerlijke bananenbroden en er staan een aantal andere lekkere bananenbroden op mijn blog maar deze smaakte ook erg lekker dat ik hem graag met jullie deel. Voor de havermeel gebruikte ik gewone havermout dat ik in de keukenmachine tot meel maalde. Dat werkt prima en zo heb je snel havermeel gemaakt.
Mini chocolade espresso bananenbrood
Dit heb je nodig
4 rijpe bananen
100 ml espresso
100 gr appelmoes
1 el zonnebloemolie
75 gr dadelstroop of rijststroop
110 gr volkoren speltbloem
120 gr havermeel
75 gr gemengde noten stukjes
2 el cacao
1 tl baking soda + 1 el citroensap
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht. Ik gebruikte voor deze mini broodjes deze mini brownie vorm. Een fantastische bakvorm die ik graag gebruik. Ik legde op de bodem van elke vormpje een klein vierkant bakpapiertje. Even gepriegel maar dan weet je zeker dat je de broodjes goed uit de vorm krijgt.
Doe 3 bananen, de espresso, appelmoes, zonnebloemolie en dadelstroop in een beslagkom en mix er een luchtige massa van. Voeg dan de volkoren speltbloem, havermeel en de cacao toe en meng met een spatel luchtig door tot een mooie egaal beslag. Schep ook de gemengde noten stukjes door het beslag. Ik hou van een beetje bite, dus voeg heel vaak in mijn baksels deze noten stukjes toe.
Schep in een bakje de baking soda en voeg het citroensap toe. Dit gaat lekker bruisen. Voeg dit toe aan het beslag. En meng alles nog een keer goed door. Ik schepte in elke vormpje ongeveer 60 gram beslag. Als je nog wat beslag over hebt kun je dit nog verdelen over alle vormpjes.
Garneer de de mini broodjes nog met plakjes banaan die je nog over hebt en leg die bovenop elke broodje.
Schuif de bakvorm de oven in en bak de mini chocolade espresso bananenbrood in ongeveer 30 minuten gaar.
Check of het gaar is door een satéprikker in het mini chocolade espresso bananenbrood te steken. Komt die er schoon uit dan is het gaar.
Laat 15 minuten afkoelen en haal nu voorzichtig de broodjes uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Vries ze in of bewaar ze een paar dagen in de koelkast. Zelf vind ik het lekkerder om ze een half uurtje voordat ik het ga eten uit de koelkast. Kijk wat jij lekker vindt en ga lekker genieten.
Je kunt dit recept natuurlijk ook gewoon in een cakevorm scheppen. Dan heb je een groot brood. Bak dit dan in ca. 45 minuten gaar in de oven. Ook even de satéprikker check doen natuurlijk. Als het brood is afgekoeld, kun je het in plakken snijden en per plak invriezen. Dan heb je altijd een lekker gezond tussendoortje voor als je zin hebt in iets lekkers.