Misschien dat jullie inmiddels wel weten dat ik dol ben op dadels. Ik gebruik ze in veel van mijn zoete recepten en door een salade zijn dadels ook super lekker. Ik wilde een variant op mijn dadel havermout koekjes maken en bedacht dat de verhouding dan anders moest. Zo gezegd, zo gedaan. Deze dadelkoeken kwamen uit Piens oven gemarcheerd. Als je het water niet meerekent, heb je maar 5 ingrediënten nodig. Hoe je ze maakt, lees je hieronder.
Dadelkoeken
Dit heb je nodig
100 gr gemengde noten
35 gr havermout
250 gr Medjool dadels
50 gr dadelstroop
2 el gepofte rijst
30 ml water
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmat.
Ontpit de dadels en doe in een keukenmachine. Laat de machine zijn werk doen. Snij de dadels zo klein mogelijk.
Haal de gesneden dadels uit de machine en doe in een beslagkom. Doe nu de noten in de keukenmachine en laat even kort draaien. Zo hou je nog wat bite in de koeken.
Doe de noten bij de dadels in de beslagkom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer er een plakkerig deeg van.
Ik gebruikte een kookring om de dadelkoeken te vormen maar je kunt dit natuurlijk ook met je handen doen. Verdeel het deeg in gelijke porties (ik woog steeds ca. 20 gram af). Als je het met je handen doet, druk de bovenkant dan wat platter.
Schuif de bakplaat de oven in en bak de koeken 15 minuten.
De buitenkant van de dadelkoeken wordt een klein beetje knapperig en de binnenkant blijft lekker plakkerig.
Een voedzame koek is het zeker en ook super lekker.
In een afgesloten bakje blijven ze een weekje goed. Of je vriest ze bijvoorbeeld per twee in. Dan kun je er langer van genieten.