Zuurkool stamppot met zoete aardappel

Met dit winterse weer heb je natuurlijk trek in een lekkere stamppot. Ik maakte een zuurkool stamppot met zoete aardappel en pastinaak. Laat dit nu een lekkere combinatie zijn. Ik gebruikte als vleesvervanger spekcjes van Vivera. Het lijkt qua smaak inderdaad op gerookte spekblokjes. Je kunt ze in een beetje olijfolie lekker knapperig bakken. De combinatie van zuurkool, zoete aardappel, pastinaak en de spekcjes was erg lekker. Heb je liever toch gewoon de echte gerookte spekblokjes, voeg die dan toe in plaats van de vegetarische. Wij willen juist wat minder vlees eten en pakken dus zo af en toe een vleesvervanger. Naar de spekcjes was ik gewoon erg benieuwd en ze vielen goed in de smaak.

 

 

Zuurkool stamppot met zoete aardappel

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 grote zoete aardappels
200 gr pastinaak
400 gr zuurkool (uit het vat)
175 gr spekcjes (Vivera vegetarische spekjes)
1 rode ui
1 blik biologische tomatenblokjes
2 el olie om in te bakken

 

zuurkool stamppot met zoete aardappel

 

Zo maak je het
Deze stamppot kun je prima van te voren maken. Ik maakte hem ‘s morgens en zette de schotel ‘s avonds in de oven op 180 graden. Zo hoefde ik na mijn werk niet lang in de keuken te staan. Wil je deze stamppot gewoon meteen eten, dat kan natuurlijk ook.
Ga als volgt te werk. Schil de zoete aardappels en snij in stukken. Schil met een dunschiller de pastinaak en snij in stukken. Kook water in de waterkoker. Doe de pastinaak en zoete aardappel in een pan en schenk het kokende water er bij. Zet op het vuur. Doe de zuurkool in een andere pan en schenk daar kokend water bij. Zet op het vuur. Kook de de aardappels en pastinaak gaar in ongeveer 15 minuten. De zuurkool moet ook 15 minuten koken.

Snipper de ui. Doe olie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de spekcjes toe. Bak een minuut of 10 aan, zodat de spekjes lekker knapperig worden. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog 1 minuut pruttelen.
Giet het water af van de zoete aardappel. Maak een puree van de zoete aardappel en pastinaak. Doe de zuurkool als het gaar is in een vergiet en laat het vocht eruit lopen. Voeg dit bij de puree.

Meteen of later opwarmen??

Als je dit gerecht van te voren maakt doe je de stamppot in een ovenschaal en schenk je het mengsel uit de koekenpan er bovenop. De schotel warm je dan later in ongeveer 45 minuten op in een oven van 180 graden.

Ga je deze heerlijk zuurkool stamppot met zoete aardappel meteen eten? Schep dan de zuurkool stamppot op borden en schep het mengsel uit de koekenpan erop.
Eet smakelijk!!

Heb je een restje van deze heerlijke stamppot over. Neem het mee naar je werk en warm het op in de magnetron. Heb je weer eens iets anders dan een boterhammetje als lunch.

Vind jij de combinatie van zoete aardappel en zuurkool ook zo lekker? Maak dan de volgende keer deze (vegetarische) zuurkool stamppot.

BewarenBewaren

2 reacties

  1. Vorige week de zuurkoolstampot met zoete aardappel en pastinaak gemaakt. Ik gebruikte de spekjes van de vegetarische slager. Viel ook bij de kleinzoons erg in de smaak. De ontbijtkoek was wat minder, niet goed gelezen dus de bakpoeder en ‘zout te vroeg toegevoegd. Smaak was goed, maar een beetje hard en plat.

    1. Hoi Elly,
      Goed om te horen dat ook de kleinzoons het lekker vonden. En voor de ontbijtkoek: de volgende keer beter.
      Lieve groetjes, Pien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

✨

Deel dit recept

Zuurkool stamppot met zoete aardappel
Facebook
WhatsApp
Pinterest