Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Plaatkoek met noten

In mijn zoektocht op internet naar plaatkoek met noten, vond ik alleen maar recepten met geraffineerde suikers. En laat ik dat nu niet echt willen. Dus maakte ik er Pienskeuken versie van. Toen het de oven in ging kon ik niet vermoeden dat het zo lekker zou worden. Ik had de koek in ‘hapklare’ stukjes gesneden en liet het proeven. Het testpanel was erg tevreden want er werd meteen gretig van gegeten. Ik legde de rest in de la met het idee om er elke dag een stukje van te eten.

Kom ik ‘s avond thuis en jullie raden het al. Alles was op. Een van de kinderen bekende schuld. “Sorry mam, het was ook zo lekker, voor ik het wist was het bakje leeg, wanneer maak je het weer?” Dit moet ik dus vaker maken en het meteen achter slot en grendel zetten om er zelf wat meer van te kunnen genieten :-).

 

Plaatkoek met noten

Dit heb je nodig
Bodem:
100 gr volkoren speltbloem
60 gr kokosolie
50 gr amandelmeel
1 ei (of 1 el gebroken lijnzaad en 3 el water)
40 gr kokosbloesemsuiker

Bovenlaag:
100 gr cashewnoten
75 gr kokosolie
50 gr kokosbloesemsuiker
2 el honing of rijststroop

 

plaatkoek met noten

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de ingrediënten voor de bodem. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol er met een deegroller over totdat het  zo groot is dat het in de brownievorm past. Pak het bakpapier met het koekdeeg erop en leg het in de brownievorm. Druk met te achterkant van een lepel de zijkanten goed aan, anders gaat het na het bakken afbrokkelen. Bak de bodem eerst 15 minuten in de oven.

Smelt in de tijd dat de koek in de oven staat de kokosolie in een pannetje en voeg de honing/rijststroop en kokosbloesemsuiker toe. Laat het mengsel 4 minuten rustig smelten terwijl je voortdurend roert. De suiker lost niet echt op. Het wordt een bruine vloeibare massa. Voeg de cashewnoten toe en roer goed door. Zorg dat de cashewnoten een olie/suikerlaagje krijgen. Inmiddels heb je de bodem uit te oven gehaald. Schenk het notenmengsel over de hete bodem en verdeel het gelijkmatig over de half gebakken koek. Pak de bakvorm op en wiebel hem een beetje heen en weer zodat de vloeibare massa over de hele koek loopt. Verdeel voorzichtig de noten over de koek om ze beter over de koeklaag te verdelen. Schuif de vorm weer terug in de oven en bak de koek nog 25 minuten in de oven.

Even wachten nu

Laat de koek 5 minuten in de vorm afkoelen en leg hem dan, met bakpapier en al, op een rooster. De bovenlaag is nog best vloeibaar als de koek uit de oven komt. Als hij helemaal is afgekoeld haal je voorzichtig het bakpapier er onder vandaan en snij je de plaatkoek met noten in kleine vierkantjes. Maar kijk uit, hier blijf je van eten.

Ben jij ook zo enthousiast over deze plaatkoek met noten?? Probeer ook eens één van deze zoete verwennerijen, maar eet er niet te veel van natuurlijk. Te veel is nooit goed ;-).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 reacties

  1. hoi lieve Pien, ik ga dit zeker eens maken, heel klein tekst dingetje, je spreekt eerst over brownie vorm, maar later in je tekst over muffin vorm. geen kritiek hoor, het viel me gewoon op.
    Met culinaire groet, Carla Baas

    1. Lieve Carla, wat goed dat jij mij erop attent maakt. Ik heb het meteen aangepast. Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.
      Culinaire groetjes terug, liefs Pien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Plaatkoek met noten
Facebook
WhatsApp
Pinterest