Zelf passata maken – home made is lekkerder

Zelf passata maken. ‘Ik zie jullie al denken, daar heb je Pienskeuken weer. Het zal wel maar ik geloof er niets van’. Ik ben het met jullie eens dat ik misschien dingen makkelijker vind, maar passata zelf maken is echt eenvoudig. Passata is een saus van alleen maar tomaten. Je gebruikt hem  voor o.a. pastasaus, soep, pizza of een lekkere pan met chili con carne. Wat je nodig hebt is een grote pan, een kilo of wat tomaten en een roerzeef. Dat is zo’n ding waar je ook appelmoes mee kunt maken.  Maar wil je geen roerzeef gebruiken. Met de blender of de staafmixer kan het ook maar dan krijg je de passata niet altijd helemaal mooi glad omdat je altijd nog stukjes schil terugvindt. 

Op de markt scoor ik regelmatig goedkope tomaten die al super rijp zijn. Ik vraag aan mijn groenteman of hij nog soeptomaten heeft. Dan pakt hij super rijpe tomaten die andere klanten niet willen. Ik ben er blij mee. Ik kijk ze thuis goed na op beurse plekken. Snij dat eraf en  goede stukken doe ik in een grote pan en zet het op het vuur. Na ongeveer een uurtje heb ik weer een mooie voorraad passata in potten klaar :-).

En waar kun je die passata dan voor gebruiken?? Voor een schotel met courgetti of voor dit recept met gnocchi.

Passata

Ingrediënten voor 4 potten van 450 gram
2 kilo rijpe tomaten

Zo maak je het
Was de tomaten. Snij beurse stukken eraf en snij de rest in grove stukken. Doe in een grote pan en doe een klein beetje water (klein espresso kopje) erbij. Zet op hoogvuur. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Roer regelmatig even goed door. Als het eenmaal kookt zet je het vuur lager. Wanneer de tomaten gaan barsten haal je de deksel van de pan. Zet het vuur iets hoger. Het is de bedoeling dat je zorgt dat er zoveel mogelijk water verdampt. Het ligt aan de tomaten hoelang dit duurt. Bij de tomaten die ik vandaag had was het een klein uurtje. Er moet nog wel iets vocht in de pan blijven, anders brandt het aan.

Roerzeef

Nu heb je de roerzeef nodig. Je schept steeds een hoeveelheid tomatenprut in de roerzeef en draait door totdat er alleen maar pulp over blijft. Schraap aan het eind ook de onderkant van de roerzeef even schoon. Dan wordt je saus wat dikker. Als je de saus nog te dun vindt zet hem dan nog op het vuur en kook hem verder in.

Blender / staafmixer

Of je doet alles in de blender of je zet je staafmixer erin. Zelf vind ik de passata lekkerder als ik hem door de roerzeef haal. Maar doe wat je zelf handiger vindt.

Passata bewaren

Nu moet je zorgen dat je schone potten hebt. Dit kan al door ze in de vaatwasser mee te laten draaien. Schenk de passata voorzichtig in de schone potten over. Ik zet de potten altijd op een handdoek of onderzetter zodat de overgang van heet naar koud geleidelijker gaat. Zorg dat ze niet te vol zijn. Vul ze tot aan het stukje dat het potje wat smaller wordt. Ik haalde uit 2 kilo tomaten 4 potten van 450 gram. Het beetje wat ik over had dronk ik op ;-).

Draai de deksel strak dicht en draai de potten om, zodat ze op hun deksel staan. Laat 5 minuten staan. Zet ze weer overeind en laat ze langzaam afkoelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze op een donkere, koele plaats een aantal maanden goed houden. Bij mij lukt dat nooit, omdat ze altijd eerder al op zijn. Wanneer je een eigen moestuin hebt kun je zo een voorraadje voor de winter maken :-).

passata-1-pk

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 reacties

 1. Ik heb kilo’s tomaten gehad v d tuin. Nu zit ik nog te kijken met een berg groene, onrijpe tomaten. Heb jij daar nog ideeen voor? Geen chutney. Dat eten we niet.
  De passata ga ik straks maken.

  1. Hoi Patricia, je kunt een rijpe bananen op de tomaten leggen. Hierdoor zullen ze rijp worden. Ik lees op internet dat dat wel 1 tot 2 weken duurt. Voor de rest weet ik alleen dat je er chutney van kunt maken. Met rijpe tomaten kun je behalve passata ook nog soep, tomaten salade en in de oven gedroogde tomaten van maken. Succes ermee. Grtjs. Pauline

 2. Hoi Pien,

  Wij kunnen, als het goed gaat, veel tomaten oogsten dit jaar. Ik ben ideeën aan het verzamelen, wat ermee te doen. Hoelang blijft deze passata in potten houdbaar?
  Ik hoor het graag.

  Groetjes

  1. Hoi Naomi, als je de passata in schone potten doet en goed dichtdraait is het lang houdbaar. Op Google las ik zeker 1 jaar. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes met maken. Grtjs Pien.

 3. Hai Pauline,

  De Cruesli is weer heerlijk. Bedankt voor het maken. Die stevige ontbijtkoek gaat niet door de brievenbus zeker;)?

  Groet,

  G.J.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Zelf passata maken – home made is lekkerder
Facebook
WhatsApp
Pinterest