Make your own custom-made popup window!

Pop-up tekst aanpassen bij Select Options
[contact-form-7 id="0" html_class="cf7_custom_style_1"]

Zelf passata maken – home made is lekkerder

Pienskeuken / Basisrecepten  / Zelf passata maken – home made is lekkerder
zelf passata maken

Zelf passata maken – home made is lekkerder

Zelf passata maken. ‘Ik zie jullie al denken, daar heb je Pienskeuken weer. Het zal wel maar ik geloof er niets van’. Ik ben het met jullie eens dat ik misschien dingen makkelijker vind, maar passata zelf maken is echt eenvoudig. Passata is een saus van alleen maar tomaten. Je gebruikt hem  voor o.a. pastasaus, soep of een lekkere pan met chili con carne. Wat je nodig hebt is een grote pan, een kilo of wat tomaten en een roerzeef. Dat is zo’n ding waar je ook appelmoes mee kunt maken.  

Op de markt scoor ik regelmatig goedkope tomaten die al super rijp zijn. Ik vraag aan mijn groenteman of hij nog soeptomaten heeft. Dan pakt hij super rijpe tomaten die andere klanten niet willen. Ik ben er blij mee. Ik kijk ze thuis goed na op beurse plekken. Snij dat eraf en  goede stukken doe ik in een grote pan en zet het op het vuur. Na ongeveer een uurtje heb ik weer een mooie voorraad passata in potten klaar :-).

En waar kun je die passata dan voor gebruiken?? Voor een schotel met courgetti of voor dit recept met gnocchi.

Passata

Ingrediënten voor 4 potten van 450 gram
2 kilo rijpe tomaten

Zo maak je het
Was de tomaten. Snij beurse stukken eraf en snij de rest in grove stukken. Doe in een grote pan en doe een klein beetje water (klein espresso kopje) erbij. Zet op hoogvuur. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Roer regelmatig even goed door. Als het eenmaal kookt zet je het vuur lager. Wanneer de tomaten gaan barsten haal je de deksel van de pan. Zet het vuur iets hoger. Het is de bedoeling dat je zorgt dat er zoveel mogelijk water verdampt. Het ligt aan de tomaten hoelang dit duurt. Bij de tomaten die ik vandaag had was het een klein uurtje. Er moet nog wel iets vocht in de pan blijven, anders brandt het aan.

Nu heb je de roerzeef nodig. Je schept steeds een hoeveelheid tomatenprut in de roerzeef en draait door totdat er alleen maar pulp over blijft. Schraap aan het eind ook de onderkant van de roerzeef even schoon. Dan wordt je saus wat dikker. Als je de saus nog te dun vindt zet hem dan nog op het vuur en kook hem verder in.

Passata bewaren

Nu moet je zorgen dat je schone potten hebt. Dit kan al door ze in de vaatwasser mee te laten draaien. Schenk de passata voorzichtig in de schone potten over. Ik zet de potten altijd op een handdoek of onderzetter zodat de overgang van heet naar koud geleidelijker gaat. Zorg dat ze niet te vol zijn. Vul ze tot aan het stukje dat het potje wat smaller wordt. Ik haalde uit 2 kilo tomaten 4 potten van 450 gram. Het beetje wat ik over had dronk ik op ;-).

Draai de deksel strak dicht en draai de potten om, zodat ze op hun deksel staan. Laat 5 minuten staan. Zet ze weer overeind en laat ze langzaam afkoelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze op een donkere, koele plaats een aantal maanden goed houden. Bij mij lukt dat nooit, omdat ze altijd eerder al op zijn. Wanneer je een eigen moestuin hebt kun je zo een voorraadje voor de winter maken :-).

passata-1-pk

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 Comments
Leave a Comment

Gratis verzending bij bestellingen vanaf € 40,- Sluiten