Vegetarische moussaka

In de serie van wereldgerechten deel ik vandaag met jullie een heerlijke moussaka. Nu ik het vlees achterwege laat wilde ik een vegetarische moussaka maken. Vroeger maakte ik het met gewoon gehakt. Nu gebruikte ik vegetarische gehakt, maar schroom niet om rundergehakt voor deze moussaka te gebruiken. 

Vegetarische moussaka

Ingrediënten voor de moussaka
1 aubergine + 1 courgette
of 2 courgettes
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr (vegetarisch) gehakt
325 ml passate
150 gr parmezaanse kaas
mespuntje nootmuskaat
Ingrediënten voor de tzatziki
halve komkommer
200 gr Griekse yoghurt of kwark
1 teen knoflook
flinke draai peper

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de courgette (en aubergine) in dunne plakjes. Ik gebruikte de keukenmachine met het mes voor dunne plakken maar een kaasschaaf werkt ook prima. Als je een kaasschaaf gebruikt kun je de plakjes ook overdwars snijden. Snipper de ui en de knoflook. Doe wat olijfolie in een koekenpan of hapjespan. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt en het mespuntje nootmuskaat toe. Bak het gehakt rul. Voeg daarna de passata toe en roer goed door. Laat de saus een beetje inkoken.
Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de plakjes aubergine en courgette dakpansgewijs in de schaal. Schenk de gehakt saus over de groenten en verdeel gelijkmatig over de bovenkant van de schotel. Strooi de parmezaanse kaas erover en schuif de schotel ongeveer 35 tot 45 minuten de oven in.
Maak in de tijd dat de vegetarische moussaka in de oven staat de tzatziki. Was de komkommer. Rasp deze met schil en al niet te grof. Pak nu een hand van de komkommerrasp in je hand en druk zo veel mogelijk vocht uit de komkommer. Als er geen vocht meer uitkomt doe je de uitgeknepen komkommer in de schaaltje. Haal op deze manier bij al de geraspte komkommer het vocht eruit. Voeg de yoghurt toe. Snipper de knoflook. Voeg ook de knoflook toe en roer goed door. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Als de bovenkant van de ovenschotel te hard gaat, dek de schaal dan af met aluminiumfolie. Prik na 35 minuten met een vork in de schotel om te checken of de groeten gaar zijn. Serveer direct. Schep er een lekkere grote lepel tzatziki bij. En ga genieten van deze home made vegetarische moussaka.

vegetarische moussaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vegetarische moussaka
Facebook
WhatsApp
Pinterest