Vegan glutenvrije chocolade muffin / cake

Muffins, ik ben er dol op! Op mijn werk bak ik ze regelmatig met de kinderen. De laatste tijd probeer ik zo min mogelijk eieren te gebruiken voor mijn recepten, en daarbij ook meer glutenvrije recepten te maken. Niet omdat ik geen gluten mag, maar gewoon omdat je veel mensen hoort die geen gluten kunnen/willen eten en ik het leuk vind om ermee te experimenteren. Glutenvrije recepten kun je ook onwijs lekker maken. Zoals ik deed door deze vegan glutenvrije chocolade muffin of cake te bakken. Ik bakte ze in mijn mini muffinvorm (die ik kocht bij Kitchen and More), waardoor ze echt mini werden. Manlief had in 1 hap een muffin in zijn mond ;-).
Door het kleine formaat is het wel een lekkernij voor bij de koffie of thee, zonder dat je een hele mega grote muffin op moet eten. Maar je kunt met dit recept ook gewoon grote muffins of een cake bakken. Het kan allemaal. Wat ga jij maken? De mini, maxi of cake variant?

 

Vegan glutenvrije chocolade muffin cake

Dit heb je nodig voor 12 gewone muffins of 1 cake
15 medjol dadels
300 gr appelmoes (3 kuipjes) (of als je liever bananen gebruikt dan heb je 3 rijpe bananen nodig)
200 ml amandelmelk
355 gr amandelmeel
30 gr cacaopoeder
1,5 tl baksoda
1 el citroensap
zout , snufje
60 gr gemengde notenstukjes
50 gr cacaonibs

 

chocolade muffin

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Ik gebruik sinds een tijdje muffin vormen waar ik silicone vormpjes in doe. Hierdoor kun je de muffins, als ze eenmaal gebakken en afgekoeld zijn, makkelijker uit het vormpje halen. Als je een cake ervan wil bakken, bekleed je een cakevorm met bakpapier.

Pureer de dadels in de foodprocessor. Voeg eventueel een 1 el amandelmelk toe. Doe dit in een beslagkom en voeg de appelmoes, de rest van de amandelmelk, cacao en het amandelmeel toe. Roer goed door. Doe in een klein schaaltje de bakingsoda en voeg het citroensap toe. Dit mengsel gaat dan heel erg bruisen. Doe dit bij de ingredienten in de beslagkom en roer nogmaals goed door. Voeg nu ook de notenstukjes en de cacaonibs toe en roer goed door. Ik gebruikte mini muffinvormpjes. Ik schepte in elke vormpje 30 gram cakebeslag. Hoe groter de muffinvormen zijn, hoe meer beslag je er natuurlijk in de vormpjes moet doet.
Hanteer voor de mini variant ca. 20 minuten baktijd.
Voor de gewone muffins ca. 35 minuten.
En voor de vegan glutenvrije chocolade cake ca. 60 minuten.

Check of het gaar is door een sate prikker in de muffins/cake te steken. Komt deze er schoon uit, dan is het gaar.

Kies dus uit wat jij lekker vindt.

En heb je na het maken van deze muffins nog meer trek in iets lekkers? Probeer dan zeker ook deze muffins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vegan glutenvrije chocolade muffin / cake
Facebook
WhatsApp
Pinterest