Laatst zag ik een heerlijke winterse salade bij het foodblg van Lucy. Haar volg ik al een tijdje en zij heeft heerlijke recepten met allemaal pure producten.
Ik gaf een eigen draai aan haar winterse salade en maakte een traybake salade met spruitjes. Toen wij deze ’s avonds aten hebben wij er enorm van genoten. Het is een ware smaak explosie in je mond. De volgende dag nam ik het mee naar mijn werk voor de lunch. En toen smaakte het ook erg lekker. Helaas waren mijn collega’s er niet zo blij mee. Zij houden niet van spruitjes en zaten te gruwelen toen ik het zat te eten ;-).
Traybake salade met spruitjes
Dit heb je nodig
voor de traybake:
400 gr ย spruitjes
1 zoete aardappel
2 wortels
175 gr vegetarische spekreepjes
voor de kruidenmix:
1 ย el kurkuma
1 tl knoflookpoeder
1ยฝ el gerookte paprika
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
voor door de salade:
1 little gem
6 medjoul dadels
3 el rode pesto
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak de spruitjes schoon. Snij grote spruitjes door midden. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Schil de wortel en snij ook in dunne plakken. Doe in een kom, voeg de vegetarische spekreepjes toe en schenk er een flinke scheut olie over. Meng de kruidenmix in een apart schaaltje en voeg hieraan toe. Meng goed door. Doe er nog een flinke draai peper en zout bij en verdeel de gekruide groenten over de bakplaat. Schuif de oven in en bak de groente in 20 tot 30 minuten gaar. Check na 20 minuten en blijf dan in de buurt van de oven. Het is jammer als het zou verbranden.
Snij de little gem in smalle reepjes en doe in een grote schaal. Knip of snij de dadels in stukjes en meng door de little gem.
Snij de bosui in ringetjes en zet even apart.
Bijna klaar
Als de groente gaar is schep je het bij de little gem in de schaal. Schep er nu de rode pesto bij en meng alles goed door. Strooi de bosui erover en ga er lekker van genieten. Nu is de salade nog lekker warm en heerlijk voor een gure dag.
Ik had wat traybake salade met spruitjes over en bewaarde het tot de volgende ochtend in een afgesloten bakje in de koelkast. Ik nam het mee naar mijn werk maar heb het toen niet in de koelkast gezet. Door het door koud vond ik de salade namelijk niet zo lekker maar op kamertemperatuur heb ik er wederom van zitten smullen.