Oké, de naam van dit recept is niet helemaal eerlijk. Door de Amaretto in de tiramisu is het niet helemaal suikervrij. De rest is wel suikervrij. Daarom maak ik als er vrienden bij ons komen eten vaak deze tiramisu. Wij eten deze tiramisu niet alleen in de feestmaand december maar eigenlijk het hele jaar door. Vaak ook op verzoek van vrienden die hem al eerder hebben geproefd ;-). Je maakt eerst een koeklaag van amandelmeel en terwijl die in de oven staat maak je met mascarpone en slagroom de toplaag. In de traditionele tiramisu moeten rauwe eieren, maar dat doe ik liever niet. Dus vervang ik de eieren voor slagroom.
Dat is echt super lekker. Voor kinderen maakte ik al eerder de Kidsproof tiramisu. Als er kinderen mee eten maak ik dus altijd twee schalen tiramisu. Eén schaal voor de volwassenen (met Amaretto) en één voor de kinderen. Kan iedereen lekker smullen ;-). En wat we over hebben eten we de volgende dag op, dan is hij nog lekkerder.
Suikervrije tiramisu
Ingrediënten voor de koeklaag
125 gr amandelmeel
5 eieren
125 gr kokosbloesemsuiker
snufje zout
½ tl baksoda
Ingrediënten voor de toplaag
250 ml mascarpone
250 ml slagroom
14 el Amaretto (of meer;-))
1½ el rijststroop
1 kop sterke koffie
cacaopoeder
Zo maak je het
Koeklaag
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakmat.
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom tot je pieken kunt maken. Wanneer je de kom op zijn kop kunt houden en het eiwit in de kom blijft zitten, dan is het goed.
Zet het even in de koelkast.
Mix het eigeel met de kokosbloesemsuiker. Voeg het amandelmeel, zout en baksoda toe en mix nog even door.
Pak de stijf geklopte eiwitten er weer bij en spatel VOORZICHTIG de geklopte eiwitten door het eigeel mengsel heen. Als je het namelijk als een malle gaat roeren, haal je alle lucht uit het beslag en dat wil je natuurlijk niet.
Verdeel het beslag over de bakplaat. Zorg dat het overal ongeveer 2 cm dik is.
Bakken maar
Bak de koek ongeveer 15 minuten in de oven tot het goudbruin is. Laat de koek op een rooster afkoelen.
Als het afgekoeld is kun je er plakken van snijden zodat je de tiramisu kunt opbouwen. Wat ook leuk is om de tiramisu in mooie glazen te serveren. Druk dan met een kookring of kopje cirkels uit die je in het glas doet.
Toplaag
Maak in de tijd dat de koek staat af te koelen het mascarpone mengsel. Hoe je dit doet is heel simpel. Je doet de mascarpone, rijststroop, slagroom en 6 el Amaratto in een kom en klopt er met de mixer een dikke massa van. Proef even hoe je de smaak vindt. Voeg eventueel nog wat rijststroop of Amaretto 😉 toe. Roer nog goed door zodat alles goed gemengd is.
De glaasjes of schaal vullen
Inmiddels is de koek afgekoeld. Bedenk nu waar je de tiramisu in wilt serveren. Ik serveer het in een glazen cakevorm of in 1-persoons porties door het in mooie glazen te serveren. Snij de koek in stukken zodat het op de bodem van de vorm of het glas past. Schenk hier 1 tot 2 eetlepels sterke koffie en 1 tot 2 eetlepels Amaretto op. Wanneer je de tiramisu in een cakevorm wil serveren, schenk je ongeveer 4 tot 5 el koffie + Amaretto op de koeklaag.
Schep nu een gedeelte van het mascarpone mengsel erop. Herhaal dit totdat de schaal/glas vol is. Zorg dat je altijd eindigt met het mascarpone mengsel. Zet de vorm of de glaasjes totdat je het gaat eten in de koelkast.
Strooi er vlak voordat je het serveert nog een beetje cacaopoeder op en/of wat gehakte nootjes.
En zeker weten dat na de eerste hap iedereen even helemaal stil wordt :-).
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewarenBewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
9 reacties
Hoi Pien, kan ik de amaretto ook weglaten? Of moet ik het dan vervangen door iets anders? En de rijststroop kan ik dat ook vervangen voor honing?
Beste Amber, je kunt de amaretto zeker weglaten. Zelf zou ik dan een paar eetlepels koffie of een likeur van karamel of iets dergelijks door het mengsel van de mascarpone/slagroom doen. En je kunt inderdaad de rijststroop vervangen voor honing. Veel plezier met maken. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Groetjes, Pien.
Hoi pien,
Ik ga dit recept morgen maken
Wat is het gelige laagje wat ik op de foto zie?
Groetjes Esther
Hoi Esther,
Het gele laagje op de foto is de amaretto die je nog een beetje toevoegt als je de glaasjes vult. Succes met het maken ervan en geniet ervan. Laat je mij weten hoe jij het vindt?
Groetjes Pien
Hallo, een vraagje. In Amaretto zit toch suiker? En wordt de koek in dit recept hard of blijft het zacht? Groetje
Hoi Wieke, je hebt helemaal gelijk. In de Amaretto zit suiker maar de rest is toch iets gezonder vind ik. De koek blijft zacht. Vrienden die het toch nu toe hebben geproefd vinden het erg lekker. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Groetjes Pien
Dank voor je reactie het is voor vanavond! fijne website heb je ook! Voor jou en je geliefden wens ik je nog mooie bruisende feestdagen toe. Groetjes, Julia
Hi Pien, ziet er heerlijk ut. Ben sinds kort suikervrij en dus heel blij met dit recept wat ik voor kerst ga maken. Voor hoeveel personen is dit gerecht? fijne feestdagen!
Hi Julia, wat leuk dat jij dit wil maken met kerst. Op de foto staan 4 glazen maar dat was erg veel per persoon. Je kunt er na een uitgebreide maaltijd zeker met 6 personen van eten. Ik doe het nu eigenlijk altijd in een glazen cakevorm. Zo kan iedereen uitscheppen waar men nog trek in heeft.
Fijne feestdagen ook. En geniet van deze gezondere tiramisu
Groetjes Pien.