Voor de foodblogswap van oktober was ik gekoppeld aan claudiaskeuken. Een blog waar je veel recepten staan uit onder andere Griekenland, Spanje en ItaIië. Super lekker allemaal. De keuze stress kwam ook deze maand weer
voorbij. Ik koos uiteindelijke voor een heerlijke stamppot met prei. Ik verving de gewone aardappels voor de zoete variant en strooide over de stamppot nog een lekkere gekruide notenlaag. Dit om het vlees bij deze stamppot te vervangen. En ik kan je zeggen. Het was verrukkelijk. Dus Claudia, dank je wel voor de inspiratie. Ik kom zeker nog eens bij je terug om een idee voor een recept. Veel van jouw site lijkt mij lekkerrrr.
Prei stamppot met zoete aardappel
Dit heb je nodig voor 3 personen
1 prei
2 zoete aardappels
1 teen knoflook
1 paprika (het liefst een rode, ik had een alleen nog een gele in de koelkast)
½ theelepel paprikapoeder
1 mespuntje chilipoeder
handje gemengde noten
draai peper en zout naar behoefte
½ tl gerookte paprika
olijfolie
Zo maak je het
Schil de zoete aardappel en snij in stukken. Doe de stukken in een pan en kook het gaar in ongeveer 10 minuten.
Snij de zaadlijsten uit de paprika en snij in blokjes. Snipper de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur en voeg een beetje olijfolie toe. Doe de blokjes paprika in de koekenpan samen met de knoflook. Fruit even aan in ongeveer 5 minuten. Snij ondertussen de prei in dunne repen en spoel goed onder de kraan het zand eruit. Laat de prei uitlekken in een vergiet.
Doe de prei bij de paprika en bak nog zo’n 10 minuten mee (net zo lang dat de prei geslonken is). Kijk of de zoete aardappel gaar is en giet af. Stamp met een pureestamper de zoete aardappels tot puree. Voeg nu het preimengsel toe en roer goed door met een spatel.
Maak de koekenpan schoon met een stukje keukenpapier. Doe de gemengde noten in een schaaltje en voeg een klein beetje olijfolie, de gerookte paprika, chilipoeder, zout en peper toe. Bak de noten 2 minuten in de koekenpan. Strooi de nootjes over de stamppot en serveer direct.
Als je over hebt (wij aten en ruim van met z’n tweetjes) doe het restant dan in een ingevette ovenschaal voor later in de week. Dek de schotel tot die tijd af en zet in de koelkast. Verwarm de schotel dan 30 minuten in een oven van 180 graden. Eet smakelijk!