Kidneybonen zwarte linzen burger

Op internet zag ik een bericht voorbij komen van peulvruchten.nl. Zij zochten bloggers die met hun mysterybox aan de slag wilden gaan. Op hun site staan heel veel gezonde recepten waar peulvruchten in verwerkt zijn.  Het leek mij leuk om hieraan mee te doen, dus ik gaf mijn gegevens door en een week later werd de mysterybox afgeleverd. Super leuk. Er zaten o.a. gedroogde kidneybonen, zwarte linzen en groene erwten in. Ik ging met de kidneybonen en zwarte linzen aan de gang. Eigenlijk gebruik ik altijd bonen uit blik dus het was even uitproberen hoe je de gedroogde variant kon gebruiken. Maar met de beschrijving op de verpakkingen kwam ik een heel eind. Uiteindelijk kwam deze kidneybonen zwarte linzen burger uit de oven waar we heerlijk van hebben zitten smullen. Deze verdient zeker ook een plaatsje op mijn burger pagina waar je nog veel meer lekkers vindt. 

Kidneybonen zwarte linzen burger

Ingrediënten 
50 gr droge kidneybonen
50 gr zwarte linzen (beluga linzen)kidneybonen zwarte linzen burger
1 rode peper
1 sjalot
75 gr wortel
50 gr gemengde noten
1 knoflook
1 el bloem
mespunt gerookte paprika
mespunt chilivlokken

Zo maak je het
Spoel de linzen en bonen af onder de kraan. Doe in een pan en schenk er ruim water bij.  Laat dit minstens 9 uur weken.
Giet hierna af en doe kokend water bij de bonen/linzen. Laat dit zachtjes koken totdat de kidneybonen gaar zijn (ca. 1½ uur). Check of de kidneybonen gaar zijn.
Als de bonen gaar zijn doe je de linzen en bonen in een vergiet en laat even uitlekken. Doe in een keukenmachine. Verwarm nu ook de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snij de wortel, sjalotten, rode peper en de knoflook in stukken en doe ook in de keukenmachine. Laat de machine even draaien. Ik vind het altijd lekker om nog een beetje bite te hebben dus voegde ik ook een handje gemengde noten toe dat ik als laatste toevoegde en even mee liet draaien. Wil je minder bite in deze burger draai dan alles helemaal fijn. Doe in een beslagkom en voeg wat bloem toe als het nog te nat is.

Burgers maken

Vorm met vochtige handen of met behulp van een kookring burgers. Ik gebruikte een kookring. Hiervoor zette ik een kookring op het bakpapier. Vette het bakpapier in de kookring met een beetje met olie in en schepte ca. 50 gr van het mengsel in de kookring. Druk het mengsel goed aan. Dit kan met de achterkant van een lepel. Bij sommige kookringen zit ook een onderdeel waarmee je de burger goed aan kunt drukken.
Ga zo door totdat het bonen/linzen mengsel op is. Uit dit recept haalde ik 8 burgers. Wil je ze wat dikker, dat kan natuurlijk ook. Schuif de bakplaat de oven in en bak de kidneybonen zwarte linzen burger in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
Serveer op een broodje of als burger bij een salade.
Wij hadden voor 2 personen hier te veel aan dus de volgende bak bakte ik de overgebleven burgers even op in de koekenpan. Toen aten wij het bij een stamppot. Ook dat was verrukkelijk.kidneybonen zwarte linzen burger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Kidneybonen zwarte linzen burger
Facebook
WhatsApp
Pinterest