Type what you are searching for:

Pittige boerenkool schotel met vega gehakt

Pienskeuken / Ovenschotel  / Pittige boerenkool schotel met vega gehakt
pittige boerenkool schotel

Pittige boerenkool schotel met vega gehakt

Ben jij toe aan een uitdaging met boerenkool, maak deze pittige boerenkool schotel met (vega)gehakt dan vandaag nog. De traditionele boerenkool stamppot met rookworst kent iedereen wel. Ik ben alleen niet zo doel op de chemische rookworst, dus ging ik opzoek naar een alternatief voor deze heerlijke wintergroente. Ik bedacht deze pittige boerenkool schotel met gehakt. Pittig eten vinden wij altijd wel lekker. Maar je kunt hem natuurlijk net zo pittig maken als je zelf wilt. Je kookt de boerenkool  met een bouillonblokje en wanneer je de stamppot maakt, schep je er nog lekkere mosterd bij. Ook de laag van de gehakt is lekker pittig door de rode peper en ook daar gaat mosterd in. Deze schotel is ideaal om van te voren te maken. Dan hoeft hij ‘s avonds alleen nog maar 45 minuten in te de oven en je kunt aan tafel. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Pittige boerenkool schotel met gehakt

Ingrediënten voor 4 personen
Stamppot:
1 kg aardappelen
400 gr boerenkool
1 kruiden bouillonblokje
1 oude boterham
scheutje melk
2 el mosterd

Gehaktlaag:
400 gr rundergehakt of vegetarisch gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 klein blikje tomatenpuree
1 el mosterd
½ blokje runderbouillon
3 dl kokend water
75 gr geraspte kaas
1 boterham

Zo maak je het
Wanneer je deze schotel maakt en meteen wilt eten verwarm je de oven voor op 225 graden.
Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Spoel de aardappels af en doe ze in een pan met een laag water. Doe de boerenkool en het bouillonblokje erbij.

TIP: Leg bovenop de boerenkool een boterham. Ik leg altijd een (oude) boterham bovenop de boerenkool. Hierdoor gaat het niet zo ruiken. De boterham gooi je na het koken weg.

Snipper de ui, knoflook en de rode peper Zet een koekenpan met een beetje olijfolie op het vuur. Fruit de ui, knoflook en rode peper even aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Voeg dan het bouillonblokje, mosterd en water toe. Roer goed door tot een mooie saus. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen zodat de saus wat dikker wordt.
Wanneer de aardappels gaar zijn giet je ze af (haal eerst de boterham eraf en gooi die weg). Voeg de melk en de mosterd toe en maak er een stamppot van.
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Schenk eerst de gehaktsaus in de schaal, verdeel daarover de boerenkool stamppot. Strooi er geraspte kaas over en zet een minuut of 20 in de voorverwarmde oven tot de kaas mooi goudbruin is.

Wanneer je deze schotel van te voren maakt verwarm je de oven voor op 180 graden en bak je de boerenkool schotel in ongeveer 45 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!!

BewarenBewaren

7 Comments
  • Mathilde
    23/12/2018

    Super smakelijk! De traditionele boerenkoolstamppot heb ik deze winter nog geen één keer gemaakt. Deze variatie is gewoon te lekker!

  • Christien
    09/12/2017

    Hoi Pien wij hebben met z’n vijfen ook gesmuld van deze ovenschotel, echt heerlijk! Sinds varkensvlees uit onze keuken verbannen is was ik steeds op zoek naar een vergelijkbaar recept om de missende spekreepjes te compenseren. Nou dat is met deze ovenschotel prima gelukt. Dankjewel!

    • Christien
      18/12/2017

      Nee nog niet, maar bedankt voor de tip ;-)!!

  • a.g.vluggen
    14/01/2016

    Ik had de saus iets te rijkelijk gemaakt waardoor de puree extra smeuïg werd. Als kaas nam ik blauwe cheddar . Welnu : De Smaak Was Raak.
    Uitstekend recept.

Leave a Comment