Type what you are searching for:

Gnocchi zelf maken

Pienskeuken / Basisrecepten  / Gnocchi zelf maken
gnocchi zelf maken

Gnocchi zelf maken

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord is het meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”. Gnocchi betekent dus klontjes. Het wordt gemaakt van pastameel, aardappel en ei.
En hoe spreken we gnocchi als echte Hollanders dan uit. Toen ik met dit recept bezig was wist ik niet hoe ik het uit moest spreken. Ik kreeg toen van een van onze zoons  een whatsapp met de stem van zijn Italiaanse vriendin. Zij liet mij horen hoe je het uit moet spreken. Je zegt ‘njokki’. Het heeft van zich zelf niet zo heel veel smaak, maar wie eet er van jullie vaak kale pasta zonder iets??? Je moet het met een tomaten saus of iets anders lekker maken. Het is een ontzettende mooie basis om heerlijke gerechten mee te maken. Echt super.De eerste keer dat ik het maakte wilde ik het meteen proeven maar had niet zo snel een tomatensaus bij de hand. Wel stonden er in de koelkast potjes pesto en gedroogde tomaten. Ik maakte voor de lunch een heerlijke salade met een flinke laag geraspte Parmezaanse kaas. Echt delizioso!!! Dit had tot gevolg dat ik helemaal verknocht ben aan die grappige klont pasta. We hebben het inmiddels als vele malen gegeten. Zoals deze super lekkere gnocchi spinazie ovenschotel. Ook door een groene salade is het een lekker ingrediënt. In  plaats van een stukje brood erbij eten, voeg je een beetje gnocchi toe. Je ziet, je kunt er alle kanten mee op.

Gnocchi

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr aardappels (of restje gekookte aardappels)
1 snufje zout
1 ei
150 g bloem
bloem om te bestuiven

Zo maak je het
Schil de aardappels en kook ze gaar. Wanneer je het met een restje gekookte aardappels maakt, verwarm je de aardappels afgedekt met plasticfolie circa 2 minuten op 600 Watt in de magnetron. Je moet namelijk met warme aardappels werken, anders lukt het niet.
Knijp de warme aardappels met een pureeknijper boven een grote kom fijn, of pureer de warme aardappels met een pureestamper.
Meng een snufje zout, ei en de bloem door de aardappel een kneed tot een luchtig deeg. Dit kun je met de hand doen of in de keukenmachine.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol beiden tot een slang ter dikte van een vinger. Snijd de slang in stukjes van ongeveer 1,5 cm.
Leg de deegstukjes op een gnocchi plankje of vork, druk je duim erin en rol voorzichtig zodat er ribbeltjes in komen. Een goede gnocchi heeft een ribbeltjes aan een kant en een deukje aan de andere kant. Ik begrijp goed dat als je dit leest je niet helemaal begrijpt hoe je het moet maken. Kijk dan even bij Jamie  of dit filmpje hoe je gnocchi maakt .
Bestuif de plakjes met bloem en leg ze los naast elkaar op een schaal. Zorg dat ze niet tegen elkaar komen, anders kun je weer opnieuw beginnen. ;-). Of als je ze meteen gaat koken, kun je ze op een theedoek naast elkaar leggen.
Breng een pan met water aan de kook en doe er wat zout bij als het water kookt. Laat de gnocchi met een schuimspaan voorzichtig in het kokende water zakken.
Kook de gnocchi in circa 2 minuten gaar (zodra de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar). Doe de gnocchi gelijk in een saus of sprenkel er wat olijfolie over, anders gaan ze aan elkaar plakken.

Tip:
Je kunt gnocchi prima invriezen. Leg ze dan op bakpapier naast elkaar een nacht in de vriezer (ze mogen elkaar niet raken). Als ze bevroren zijn kun je ze in kleine verpakkingen doen. Wanneer je de gnocchi gaat eten, doe je de bevroren gnocchi met een schuimspaan voorzichtig in het kokende water en wacht totdat ze boven komen drijven.

Godore!!

Welke variant heb jij gemaakt met dit recept?? Laat het mij weten via Facebook of Instagram met #Pienskeuken. Vind ik super leuk! Als je wil staat dan jouw foto bij dit gerecht!

No Comments
Leave a Comment