Gedroogde tomaten (v)

 “Gedroogde tomaten” is eigenlijk een rare naam voor dit recept, iedereen heeft het altijd over zongedroogde tomaten. Want in de zon zijn ze niet gedroogd. In de zuidelijke landen worden tomaten inderdaad in de zon gedroogd. Wij kunnen het beter gewoon in de oven drogen. De smaak is dan ook goed. Ik maakte deze tomaten een keer maar was na 45 minuten niet echt tevreden over het resultaat. Wij wilden even weg dus ik besloot om de oven uit te zetten, de ovendeur op een kiertje en wel te zien wat het zou worden.
Nou, ik kan je zeggen het eindresultaat was geslaagd. Je kunt dit dus prima ‘s avonds na het eten maken als je toch al een lekkere ovenschotel hebt gemaakt. Laat de oven dan nog 45 minuten aan staan met de bakplaat met tomaatjes. Zet de oven uit en kijk de volgende ochtend naar het resultaat van heerlijke oven gedroogde tomaten.

 

 

Gedroogde tomaten

Dit heb je nodig
cherrytomaatjes
olijfolie
harde groene, verse kruiden, takje rozemarijn, tijm (of wat je verder lekker vindt) in kleine stukjes gesneden)
1 tl knoflookpoeder
zeezout

 

gedroogde tomaten

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de cherrytomaten door de helft. Doe ze in een grote kom en voeg de andere ingrediënten toe. Hussel alles goed door elkaar. Verspreid deze stukjes vervolgens over de bakplaat. Zorg voor 1 laag.
Zet de bakplaat in de oven. Zet de deur met een houten lepel op een kiertje zodat het vocht uit de oven kan. Kijk na 45 minuten of ze naar wens zijn. Wanneer je ze nog droger wil, zet ze dan nog iets langer in de oven. Ik heb dus de oven uit gezet na 45 minuten en de bakplaat nog 2 uur in de oven laten staan. De deur stond op een kiertje d.m.v. een pollepel.
Wil je de zongedroogde tomaatjes langer bewaren? Doe ze dan nadat ze goed zijn afgekoeld in een weckpot en schenk er extra vierge olijfolie overheen zodat alle tomaatjes onder de olie zitten. Je kunt ze dan ongeveer 1 maand in de koelkast bewaren.

Tip: Heerlijk door een salade of op een broodje met geitenkaas en sla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Gedroogde tomaten (v)
Facebook
WhatsApp
Pinterest