Bramenjam

Drie op een rij van recepten met bramen. Dat moet kunnen in de tijd dat de bramen in veelvoud aan de struik in onze tuin hangen. Ik heb dit jaar al meer dan 5 kilo bramen eraf kunnen halen. Maar ik laat ook nog wel wat hangen voor de vogels en andere dieren die ook van bramen houden. Voor de foodblogswap van september verwerkte ik bramen in een heerlijke gezonde jam naar het idee van Lianne van De Zoetekauw. Een blog met heeeeeel veel zoet, vandaar de naam. Mooie foto en heerlijke recepten. In veel van haar recepten gaat suiker wat ik eigenlijk niet meer gebruik. Lianne maakte met aardbeien uit eigen tuin jam. Hierin gingen 3 ingrediënten. In de bramenjam die ik maakte gingen ook maar 3 ingrediënten (als je het water niet meerekent als ingrediënten;-)).

 

Bramenjam

Dit heb je nodig voor 1 potje jam
200 gr bramen (vers of uit de diepvries)
4 dadels
1½ el lijnzaad

 

bramenjam

 

Zo maak je het
Was de bramen als je ze zelf geplukt hebt en giet af in een vergiet.
Pureer de dadels, doe de puree in een pannetje en zet dit samen met 60 ml water op het vuur. Breng aan de kook en roer goed. Voeg dan de bramen en de lijnzaad toe en breng weer opnieuw aan de kook. Als alles goed gemengd is draai je het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat het 15 minuten afkoelen. Roer tussendoor om klontjes te voorkomen.

Pak nu de staafmixer erbij. Kijk uit dat niet je hele keuken onder de bramenjam komt te zitten. Pureer de jam door steeds even de staafmixer aan te zetten. Ik koos ervoor om er nog een beetje structuur in te laten zitten, maar wil je helemaal gladde jam dan pureer je nog even door.

Doe de jam over in een schoon potje en draai de deksel erop. Zet in de koelkast om helemaal af te koelen.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er toen hij nog warm was direct een cracker mee at. En oef, warm was hij al lekker. En koud is hij helemaal om van te genieten. De kinderen op mijn werk hebben er heerlijk van gesmuld.

Gebruik deze jam als beleg maar je kunt het natuurlijk ook lekker door je yoghurt of kwark doen.

Deze jam blijft in een goed afgesloten pot en bewaard in de koelkast 1 week goed. Smeer dus maar een dikke laag op je brood of doe een flinke schep door de yoghurt. Lekker hooor.

Ik deelde al eerder eens een aardbeienjam. Hierin verwerkte in agar agar. Ook een prima bindmiddel maar deze bramenjam zit echt in know time in elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Bramenjam
Facebook
WhatsApp
Pinterest