Aardbeienjam

Nu er volop zomerfruit verkrijgbaar is, is het tijd om daar zoveel mogelijk mee te maken. Eerder maakte ik al aardbeien yoghurt ijs en zomerfruit ijs. Op mijn werk wilde ik aardbeienjam maken maar dan wel suikervrij. Dus dook ik de keuken in om te experimenteren. Bij de eerste poging lukte het meteen. Dus morgen kan ik met de kinderen deze lekkere jam gaan maken. Het bestaat maar uit 5 ingrediënten en bevat dus geen suiker. Je kunt kiezen om in de winkel geleisuiker te kopen. Ik kies er liever voor om hem zo puur mogelijk te eten. Proef hem even voordat je hem in de potjes doet. Voeg anders nog een eetlepel honing toe. Ook door de yoghurt smaakt deze jam super lekker. Hoe je hem maakt is echt super simpel.

Aardbeienjam

Ingrediënten voor 2 potjes jam
500 gr aardbeien (of een combinatie van rood fruit)
4 el diksap
2 el water
sap van ½ citroen
1 zakje agar agar

Zo maak je het
Was de aardbeien kort onder de kraan. Verwijder dan pas de kroontjes. (Wanneer je de kroontjes eraf haalt voor het wassen, zuigen de aardbeien zich vol met water. Dat komt de smaak niet ten goede). Dep de aardbeien droog met een stukje keukenpapier. Snij grote aardbeien in vieren en kleintjes door de helft.

Doe de stukjes aardbei in een pannetjes. Voeg het diksap, water en de citroen toe. Breng langzaam aan de kook. Roer regelmatig voorzichtig door anders gaan de aardbeien stuk. Ik vind dat je nog wel stukjes aardbei in je jam moet hebben. Als het kookt zet je het vuur lager. Laat het ongeveer 10 minuten heel rustig pruttelen terwijl je regelmatig roert, anders verbrandt het misschien aan. Er komt veel vocht uit de aardbeien. De aardbeien worden een beetje blanker van kleur.
Roer als laatste het zakje agar agar erdoor en blijf nog 2 minuten roeren terwijl het vuur middelhoog staat. Schrik niet als de jam heel dun blijft. Tijdens het afkoelen wordt hij dikker.

Hoe bewaar je de jam?
Pak nu twee schone potjes met een goede draaideksel. Schenk voorzichtig de nog warme jam in de potjes. Ik gebruik daar een brede trechter voor. Die is speciaal voor het wecken. Deze trechter is ook  super handig om humus of barbecuesaus netjes in een potje te krijgen.
Draai de deksel goed strak aan en zet de potjes op z’n kop. Laat dit een uur staan. Zet ze dan weer overeind en laat volledig afkoelen. Ik zette ze ‘s avonds in de koelkast. Eén potje gaf ik cadeau en het andere potje at ik zelf op een crackertje, boterham of door de yoghurt ;-).

Het is een lekkere frisse ietsje zure jam. Hou je daar niet van voeg dan aan het eind nog een lepeltje honing toe.
In de koelkast is deze jam zeker een week houdbaar. Gebruik wel steeds een schone lepel  om het uit te scheppen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Aardbeienjam
Facebook
WhatsApp
Pinterest