Aspergesoep van schillen

Nu de asperges volop verkrijgbaar zijn wilde ik ze natuurlijk eten. Wij aten ze met gerookte kip en een gekookt ei. Echt een heerlijke combinatie. Toen ik de stapel schillen op mijn snijplank zag liggen, bedacht ik me dat ik er misschien wel aspergesoep van schillen van kon maken. Dus terwijl wij zaten te genieten van het witte goud op ons bord, stond er een pan met schillen op het vuur rustig te pruttelen.

Deze maand doe ik namelijk mee aan de Instock Cooking Challenge. Deze challenge houdt in dat je zo min mogelijk eten weggooit. Vandaar dat ik op het idee kwam om iets met die schillen te doen. Het eindresultaat was erg lekker. Het was wel even werk, maar dat was het zeker waard. Het werd een heerlijk licht gebonden soepje die we de volgende dag als lunch aten met een geroosterde boterham. Als voorgerechtje doet deze soep het ook uitstekend. 
Dus de volgende keer dat je asperges eet, gooi de schillen dan niet weg. Bewaar een paar gekookte asperges. Snij die in stukjes en voeg die als de soep klaar is toe.

Aspergesoep van schillen

Ingrediënten voor 2 personen
schillen van 500 gr asperges (ook de stukjes die je van de asperge afsnijdt kunnen erbij)
kookvocht van de asperges
1 knoflookteen
1 sjalotje
2 el bloem
1 groente bouillon blokje
groene kruiden voor de garnering (ik gebruikte 1 stengel bosui)

Zo maak je het
Snipper de knoflook en het sjalotje. Fruit even aan in een beetje olie. Voeg de schillen, het kookvocht van de asperges en het bouillon blokje toe. Zorg dat de schillen helemaal bedekt zijn met vocht, voeg anders nog een scheutje water toe. Laat zeker 30 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Schenk nu de soep door een zeef en laat rustig uitlekken. Dat duurt wel even, help door er met een lepel door te roeren. Uiteindelijk hou je een dikke brij over. Die moet je dan toch maar weggooien. Maar dat is wel veel minder dan wanneer je de schillen weggegooid zou hebben.

Als je een roerzeef hebt kun je die ook gebruiken i.p.v. de staafmixer.

Ik voegde nog 2 el bloem opgelost in water toe om de de soep een beetje te binden. Ik strooide nog wat fijn gesneden bosui op de soep. Het oog wil ook wat.
Geniet van deze heerlijke aspergesoep van schillen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 reacties

  1. Hai Pien,
    Dank voor het delen van je recept. In je ingrediëntenlijst staat alleen sjalot, in je recept komt alleen knoflook voor. Ik doe ze maar allebei, maar wellicht is het goed om nog even je receptje na te kijken?
    Groetjes,
    Erik

  2. Als je asperges bij de kweker haalt kun je ook om schillen vragen. Ik krijg vaak een paar kilo mee. Ik pureer ze zelf niet, maar kook er eerst sterke bouillon van. Als je het pureert kan je het beste een passeerzeef gebruiken, maar ook op fijne stand komen er veel draadjes van de schillen mee. Voor een fijne soep, veel schillen gebruiken (paar kg) en deze verwijderen. Ik koop ook altijd geschilde soepstukjes (4 eur per kg), maar woon dan ook vlakbij een kweker ;o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Aspergesoep van schillen
Facebook
WhatsApp
Pinterest