Zongedroogde tomaten zelf maken

Weten jullie dat het vandaag een speciale dag is? Vandaag 29 september is door de Hartstichting omgedoopt tot Dress Red Day. Op deze dag vragen wij aandacht voor de vrouwen met hart- en vaatziekten. Hartproblemen zijn bij vrouwen doodsoorzaak nr. 1. Zelf heb ik 6 jaar geleden een hartinfarct gehad. Bij mij liep het destijds gelukkig allemaal goed af, maar het had ook heel anders kunnen aflopen. Ik draag vandaag mijn rode Dress Red Day t-shirt en eet ook iets roods. Zongedroogde tomaten namelijk. Ik doe ze door de salade vanavond.

Doe jij mee?? Draag vandaag ook iets roods, het maakt niet uit. Trek vandaag dat ene rode jurkje aan, dat rode t-shirt, rode sjaal of desnoods een rode bloem in je haar. Dan kleurt vandaag heel Holland ROOD. 

Eigenlijk is de naam van zongedroogde tomaten niet helemaal terecht. De zon scheen weliswaar op de dag dat ik ze maakte, maar de oven deed het werk. Eerder maakte ik als eens gedroogde tomaten, maar die waren nog steeds een beetje sappig. Deze werden echt lekker gerimpeld en droog. Precies zoals ik ze wilde hebben. Hoe jij ze kunt maken, lees je hieronder.

Zongedroogde tomaten

Ingrediënten
1 kilo rijpe tomaten
zout
gedroogde kruiden
1 teen knoflook
goede olijfolie
1 schoon glazen potje

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden. Snij de tomaten in vieren. Leg de tomaat met de gesneden kant naar onder in een schaaltje en druk voorzichtig wat vocht eruit. Bewaar het sap voor bijvoorbeeld een lekkere jus, pastasaus of drink het gewoon op met een beetje zout en peper erdoor.
Vet het rooster van de oven in met een beetje olijfolie. Leg hier de tomaten op. Doe het rooster in de oven en schuif een bakplaat bekleed met aluminiumfolie eronder. Het gaat namelijk een beetje druipen en dan hou je de oven schoon.
Laat nu de oven zeker 6 uur aanstaan. Ik heb tussendoor de oven een uurtje op 160 graden gezet omdat ik eten warm moest houden. Daarna zette ik hem weer terug naar 100 graden. Na 6 uur was ik tevreden over het resultaat.

Pel de knoflook. Snipper de knoflook en doe in het schone potje. Schep de tomaten erin en schenk er goede olijfolie op. Zoveel dat de tomaten onder de olie staan. Draai het dekseltje stevig dicht en bewaar deze heerlijke “zongedroogde” tomaten in de koelkast. Wanneer je steeds een schone vork gebruikt om ze uit het potje te halen, blijven ze zeker 1 maand goed.

Ook leuk om cadeau te geven.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Zongedroogde tomaten zelf maken
Facebook
WhatsApp
Pinterest