Voor de foodblogswap van oktober mocht ik iets lekkers kiezen van Niki van FunkyfoodbyNiki. Toevallig had ik haar vlak daarvoor ontmoet bij een pizza party van Debsbakery@Kitchen. Dat was heel gezellig en ik vond het super gaaf om andere foodbloggers te ontmoeten. Niki is een heel vrolijk mens en ze deelt op haar blog recepten en passie over alles wat met eten en koken te maken heeft. Alles ziet er heerlijk uit en de recepten worden ook duidelijk beschreven. Dus kiezen uit als dat lekkers was een behoorlijke klus. Uiteindelijk koos ik om van haar plaattaart met spicy humus en kip een vegetarische variant te maken. I.p.v. een plaattaart gebruikte ik een wrap. En zo ontstond deze wrap met jackfruit en pittige hummus. Met een grillpan bakte ik mooie streepjes op de wraps. Wij aten er allebei 1 tijdens de lunch. De volgende dag aten wij het ’s avonds samen met een groene salade. Twee keer genieten dus. Toen warmde ik ze even op in de oven. Ze waren toen nog lekkerder.
Wrap met jackfruit en pittige hummus
Dit heb je nodig voor de pittige hummus
1 blik kikkererwten
2 el tahin
3 tenen knoflook
1 el citroensap
minstens 1 el harisa (gebruik meer als je van echt heeel pittig houdt)
1 tl ketoembar
1 rode peper
olijfolie
zout en peper
Zo maak je de pittige hummus
Giet het vocht af van de kikkererwten maar vang het wel op in een bakje of kopje.
Verwijder de pitjes uit de rode peper en snij deze klein. Maak de knoflook schoon en plet de teentjes. Doe de rode peper, knoflook, kikkererwten en de andere ingrediënten voor de hummus in de keukenmachine en draai er een puree van. Voeg eventueel wat van het vocht toe wat uit het blik kikkererwten kwam. Proef tussendoor of jij hem lekker vindt. Schep de hummus in een leuk schaaltje en strooi en nog een beetje (gerookte) paprikapoeder over.
Dit heb je nodig voor de wrap
4 tortilla wraps (ik had mais wraps gekocht)
1 portie pittige hummus
1 blik jackfruit
2 el z’atar
1 tl ketoembar
olijfolie
1 mandarijn of een klein blikje ananas
Zo maak je de wrap
Maak het blik jackfruit open en doe de inhoud van het blik in een vergiet. Laat goed uitlekken. Doe het jackfruit in een platte schaal of bord. Strooi de z’atar en de ketoembar over het jackfruit en schenk er een beetje olijfolie over. Meng de kruiden goed zodat al het jackfruit een laagje kruiden heeft. De de schaal/bord af en laat het jackfruit zo minstens 2 uur marineren.
Zet een koekenpan op het vuur en schep het gekruide jackfruit in de koekenpan. Bak het ongeveer 8 tot 10 minuten. Pak er nu een pureestamper bij en druk het jackfruit plat. Het lijkt nu qua structuur op draadjesvlees.
Leg een wrap op je werkblad en smeer een flinke laag pittige hummus op de helft van de wrap. Verdeel het jackfruit in vieren en verdeel 1 portie over de eerste wrap. Schil de mandarijn en snij door de helft. Doe een kwart van de mandarijn op de eerste wrap. Vouw de wrap dubbel. Maak zo ook wrap de rest van de wraps.
Zet een grillpan op het vuur. Smeer de buitenkant van de wraps in met olie en bak de wraps in de grillpan ongeveer 3 minuten per kant zodat er mooie streepjes op komen. Serveer direct.
Je kunt ze eventueel ook al eerder bakken in de grillpan en dan in een ingevette ovenschaal leggen. Warm ze dan later in ongeveer 20 minuten op in een oven van 180 graden. Eet smakelijk.