Op mijn to-bake-list stond al een tijdje een gezonde brownie. Wat een geluk had ik dat ik voor de foodblogswap van november werd gekoppeld aan Marijke. Zij heeft een blog met de naam easydailyfood.com. De naam zegt het al. Makkelijke recepten voor iedere dag. Een mooi blog met heerlijke foto’s waar recepten staan die iedereen kan maken. Bij het zien van haar recept van gezonde brownie liep het water mij in de mond. Er zit heel grappig een zoete aardappel in het beslag. Ik verving de helft van het meel voor amandelmeel en strooide er bovenop nog wat amandelschaafsel op. Het eindresultaat werd een waanzinnig lekkere brownie die nog gezond is ook. De brownie is zoals een brownie moet zijn. Niet te vergelijken met het luchtige van een cake. Hier vonden ze hem helemaal top. Ik stel voor dat jij deze ook snel gaat maken, want hier blijf je van eten.
Waanzinnig lekkere brownie
Dit heb je nodig
2 kleine zoete aardappelen (ongeveer 350 gram)
100 gr Medjool dadels
50 gr volkoren speltmeel
50 gr amandelmeel
4 el cacao poeder
1 tl baking soda
1 el rijststroop
2 el amandelschaafsel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontpit de dadels en laat ze 20 minuten weken in kokend water. Zo worden ze lekker smeuïg. Schil de zoete aardappels, snij in stukken. Kook water in de waterkoker en giet die bij de aardappels. Kook de aardappels in ongeveer 8 tot 9 minuten gaar. Giet de aardappels af. Prak ze met een vork fijn.
Giet de dadels af en doe ze samen met de rijststroop in de keukenmachine, een blender of staafmixer. Laat de machine draaien. Draai hier een gladde dadelpasta van.
Meng in een beslagkom het meel, bakingsoda en cacao poeder goed door elkaar. Voeg de aardappelpuree en de dadelpasta toe. Mix goed door. Het wordt een plakkerig geheel. Als het te droog is voeg je gewoon 1 of 2 eetlepel water toe.
En bakken maar
Maak een prop van een stuk bakpapier. Houd onder de kraan en knijp het water eruit. Hierdoor kun je het bakpapier makkelijker in de bakvorm doen. Bekleed een brownie vorm met het bakpapier. Ik strooide er nog 2 el amandelschaafsel over, maar pistache of andere nootjes smaken ook lekker. Bak de gezonde brownie in ongeveer 30 minuten gaar. Doe de satéprikker check. Is de prikker droog dan is de brownie klaar. Haal de brownie met bakpapier en al uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snij deze waanzinnig lekkere brownie in kleine blokjes want het is best voedzaam. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Invriezen kan natuurlijk ook. Dan heb je voor een later moment ook nog een gezond tussendoortje.
Wat vind jij van deze waanzinnig lekkere brownie??? Laat het mij weten via Facebook of Instagram met #Pienskeuken. Doen hoor!!!BewarenBewaren
BewarenBewaren
2 reacties
Wat een bijzondere combinatie met zoete aardappelen, maar ze zien er wel goed uit!
Ziet er heerlijk uit! en klinkt lekker met amandelmeel erdoor!