Vijgen bananen muffins

Zoals jullie wellicht weten ben ik fan van Jamie Oliver. In zijn boek “Super food” vond ik een heerlijk recept, namelijk een vijgen bananenbrood wat ik een beetje aanpaste aan de hand van de ingrediënten die ik in huis had. Ik had gedroogde vijgen (van die grote joekels) en samen met een paar hele rijpe bruine bananen dook ik de deuken in. Ik had via internet bij Kitchen&More een schattig mini muffinvormpje gekocht wat ik bij dit recept wilde gebruiken. Het voordeel van deze muffinvorm is dat er silicone muffinvormpjes in zitten. En dat vind ik super handig. Je hebt geen papieren muffinvormpjes meer nodig (#minderafval) en je haalt de muffins, als ze eenmaal afgekoeld zijn, heel makkelijk uit de vormpjes. Win-win dus.

Met deze vorm maakte ik vijgen bananen muffins, maar dan in mini-formaat. Ze waren verrukkelijk. Ik maakte met dit recept 36 mini muffins die in no-time allemaal op waren. Mijn collega’s zijn een dankbaar testpannel 😀.

Vijgen bananen muffins

Ingrediëntenvijgen bananen muffins
125 gedroogde vijgen (ik kocht ze online bij De Notenshop)
35 ml zonnebloemolie
65 gr (plantaardige) yoghurt
2 rijpe bananen
1 ei (of 1 el lijnzaad + 3 el warm water)
75 gr volkoren speltmeel
½ tl bakpoeder
50 gr amandelmeel
¼ tl gemalen kurkuma
½ appel
25 gr gemengde noten

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik gebruikte dus de siliconen vormpjes in de muffinvorm, anders moet je van die papieren vormpjes in de muffinvorm doen.
Doe 100 gr vijgen, de olie, yoghurt, gepelde bananen en het ei in een kom (i.p.v. het ei doe je het lijnzaad met het warme water in een kommetje, even laten staan dat het een beetje bindt).
Laat de keukenmachine draaien. Voeg het amandelmeel, speltmeel, bakpoeder en de kurkuma toe en laat de machine nog even draaien. Rasp de appel en roer nogmaals kort door.

Schep het mengsel in de geprepareerde muffinvorm. Scheur de rest van de vijgen in stukken en leg die bovenop de muffin. Druk het een beetje in het “beslag”. Ik versierde de helft van de muffins met stukjes vijgen en de andere helft legde ik gemengde noten op.

Bak de muffins in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin. Prik met een satéprikker in de muffin om te checken of hij gaar is.

Laat in de vorm afkoelen. Bewaar ze als je ze niet direct gaat eten in de koelkast. Zo hou je ze een klein weekje goed.

Geniet ervan.vijgen bananen muffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Vijgen bananen muffins
Facebook
WhatsApp
Pinterest