In mijn zoektocht naar lekker beleg wat ook nog eens vega is, zag ik bij de supermarkt een vega americain filet van de vegetarische slager. Deze vond ik erg lekker maar toch wilde ik proberen om het zelf te maken. Ik dacht als ik nu eens wortelen (dan heb ik in ieder de kleur van filet amaricain), wat gerookte paprika en nog wat kruiden erdoor, misschien dat het gaat smaken naar de “echte variant”. En jawel hoor. Na wat uitproberen lukte het om deze vega americain filet te maken.
Vega filet americain
Dit heb je nodig
3 wortelen (ca. 300 gr)
olijfolie
1 el tomatenpuree
2 tl sojasaus
2 tl mosterd
1 tl wijnazijn
1 mespuntje sambal
½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl paprikapoeder
1 el citroensap
1 sjalotje
draai peper
draai zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de wortelen in grove stukken. Schenk er wat olijfolie over en strooi en kruid de stukken wortel met wat peper en zout. Rooster de in stukken gesneden in 20 – 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Prik aan het eind van de tijd of de wortelen gaar zijn. Laat dit afkoelen. Snipper het sjalotje heel fijn en zet apart.
Doe nu de wortelen met de rest van de ingrediënten (behalve de gesnipperde sjalot dus) in de keukenmachine. Laat de machine net zolang draaien totdat jij tevreden bent over de structuur. Ik vond het lekker om de vega americain filet helemaal glad te draaien, maar als jij het juist lekkerder vindt om het wat grover te malen. Doe wat jij lekker vindt dus. Spatel de gesnipperde sjalot erdoor en breng de filet americain op smaak met zout en peper. Bewaar het afgedekt in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
Serveer deze vega americain filet op een stokbroodje of een toastje. Het kan allemaal.