Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Ratjetoe soep – Instock Cooking Challenge

Bijna iedere maand is er wel ergens op internet een challenge. Ik kwam de Instock Cooking Challenge tegen. Wat houdt dit in?? Tijdens deze challenge probeer je zo min mogelijk voedsel in de kliko te laten verdwijnen. Dit initiatief komt van restaurant Instock dat gerechten maakt met eten wat anders in de afvalbak zou zijn gegaan. Het is voedsel wat nog heel goed te gebruiken is maar wat een supermarkt niet meer kan verkopen. Ik maakte deze ratjetoe soep met groente die ik nog in huis had. Het valt mij op dat vaak de lekkerste recepten ontstaan als je zo maar wat ingrediënten bij elkaar  doet. Zo ontstond o.a. deze lawaaisoep en deze salade die ik de toepasselijke naam gaf  witlof salade met appel en noten. Want dat waren de hoofd ingrediënten in deze salade. 
Om voedsel verspilling tegen te gaan, bewaar ik altijd het eten wat over is in de koelkast en 1 keer per week eten wij alle restjes op. Vroeger deed mijn moeder dit ook vaak en als wij dan vroegen wat we gingen eten, was het antwoord altijd: Vanavond eten wij de koelkast leeg.
Op donderdag is het vaak zo’n dag bij ons. Ik had nog een paar zielige worteltjes, paprika’s en een courgette in de koelkast liggen en op een bord in de keuken kwam ik ook nog twee tomaten tegen. Hier maakte ik, samen met ingrediënten die ik altijd wel in huis heb, een heerlijke dikke maaltijd soep, ik doopte hem tot Ratjetoe soep.  Jij bent natuurlijk vrij in het kiezen van de groente. Maar deze combi was super. Kern van dit hele verhaal is: Gooi nooit eten weg wat nog gegeten kan worden, ook al ziet het er niet meer echt mooi uit. Een gerimpelde paprika kun je prima grillen of bijvoorbeeld deze soep mee onleuken.Je kunt er heerlijke gerechten mee maken.

Ratjetoe soep

Ingrediënten voor een 4 personen
1 courgette
1 ui
1 rode peper
1 bosui
2 tenen knoflook
2 tomaten
2 paprika’s (ik gebruikte 1 rode en 1 gele)
2 wortelen
2 (kruiden)bouillonblokjes
snuf Mexicaanse kruiden
flinke draai peper

Zo maak je het
Schil de wortelen, haal de pitjes uit de rode peper en paprika’s. Snij alle groente in grove stukken. Je kunt je uitleven door het allemaal heel netjes te snijden, maar je zet de staafmixer in je soep, dan zie je van al dat mooie snijwerk niets meer 🙂
Doe alle groente in een pan. Kook water in de waterkoker. Zet de pan op het vuur, voeg een laagje water, de bouillonblokjes en de kruiden toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag, zodat de groente rustig gaar pruttelt. Zorg er wel voor dat er een deksel op de pan ligt, anders verdampt het water wel erg snel. Kijk tussendoor of er nog genoeg water in zit.
Check na ongeveer 20 minuten of de groente gaar is. Pak nu de staafmixer en pureer de soep. Ik had weinig water toegevoegd zodat de soep lekker dik bleef. Hou jij van een iets dunnere soep, voeg gerust wat meer water toe dan.
Serveer met een grote lepel croutons en smikkelen maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Ratjetoe soep – Instock Cooking Challenge
Facebook
WhatsApp
Pinterest