Paasbrood met spijs

Bij Pasen horen eieren en er moet natuurlijk een Paasbrood met spijs op de ontbijttafel staan.  Ik maak die al jaren zelf en de laatste jaren ook zonder geraffineerde suikers. Meestal maakte ik het deeg in de broodbakmachine maar dit jaar maakte ik het voor het eerst in mijn Kitchen Aid. Echt super makkelijk. En ik maakte een dubbele portie van het amandelspijs, want ik wil wel echt spijs proeven :-).

Paasbrood met spijs

Ingrediënten voor 1 brood
2 tl gedroogde gist
500 gr bloem
50 gr honing
300 ml melk
1 ei
2,5 el boter
1,5 tl zout
130 gr krenten
2 porties spijs

Zo maak je het
Begin met de gist. Doe dit in de kom van je keukenmachine. Voeg alle ingrediënten, behalve de krenten, ook toe. Kneed met de deeghaken een mooi deeg. Voeg de krenten toe en laat nog even draaien, totdat alle krenten in het deeg zitten.
Haal het deeg uit de kom. Schenk wat olie in de kom en vet de wanden en bodem ermee in. Leg het deeg weer terug en draai het even om, zodat er overal een olielaagje zit.
Zet dit op een warme plek (ik zet de houtkachel altijd aan 🙂 maar de verwarming kan ook prima. Dek het af met een schone theedoek of douchemuts. Laat het zeker 1,5 uur rijzen.
Strooi een beetje bloem op je werkplek en stort het deeg erop. Rol zachtjes met een deegroller een ovale lap van het deeg. Pak dan het amandelspijs uit de koelkast en leg die overdwars op het deeg. Vouw nu het deeg erover heen en druk de randen goed aan.
Leg het brood op een met bakpapier of -mat beklede bakplaat. Dek het brood af met een schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme plek.
Zet na dit uur de oven op 200 graden om voor te verwarmen. Als de oven heet is schuif je de bakplaat op de onderste richel in de oven. Bak het brood 20 minuten op 200 graden. Draai daarna de oven terug naar 180 graden en bak het brood nog 10 minuten.
Wanneer het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt is het goed.

Laat het Paasbrood afkoelen en snij eraf wat je nodig hebt. Besmeer met roomboter en ga lekker smullen!!

Vrolijk Pasen!!

Paasbrood met spijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Paasbrood met spijs
Facebook
WhatsApp
Pinterest