Type what you are searching for:

Zelf oliebollen uit de oven bakken

Pienskeuken / vegan  / Zelf oliebollen uit de oven bakken
oliebollen uit de oven

Zelf oliebollen uit de oven bakken

Ik moet jullie iets bekennen. Ik had nog nooit zelf oliebollen gebakken. Ieder jaar dacht ik er aan om ze zelf te maken, maar steeds zag ik het op het laatste moment toch niet zitten om met een pan met olie in de weer te gaan. Ik wilde eigenlijk mijn oven ervoor gebruiken en niet een pan olie. In de winkel zag ik mix voor “oliebollen uit de oven”. Ik las het recept en dacht, dat kan ik zelf natuurlijk ook maken. Dus dook ik de keuken in om het uit te proberen. Ik moest meteen aan vroeger denken. De enorme hoeveelheid oliebollen die mijn moeder ieder jaar bakte. Er stonden dan verschillende bakken met oliebollenbeslag te rijzen op de verwarming. En niemand mocht onder de theedoeken kijken;-). Na het rijsproces stond ze een paar uur te bakken. Ik weet nu dus wat ik op oudejaarsdag ga maken. Oliebollen uit de oven met krenten en appeltjes. Ik heb er nu al trek in.
Deze oliebollen zijn best een beetje vet. Ik maakte ook een minder vette variant. Met de toepasselijke naam oliebollen 2.0.

Ik maakte ook appelflappen die niet in de olie hoeven maar ook in de oven. Heel wat minder vet en nog eens super lekker.

Oliebollen uit de oven

Ingrediënten voor ongeveer 9 stuks
250 gr tarwe- of speltbloem
250 gr handwarme (plantaardige) melk (30 seconden in de magnetron op vol vermogen en je hebt handwarme melk)
½ tl zout
½ tl kokosbloesemsuiker
1 tl gedroogde gist
zonnebloemolie voor de muffinvorm

Zo maak je het
Spoel je beslagkom even af met heet water. Droog hem af. Zeef de bloem en meng het zout, suiker en gist in de warme beslagkom.
Schenk de melk erbij en roer met een lepel of mixer tot een glad beslag.

Als alle bloem door het beslag is geroerd kun je eventueel een vulling er door roeren.
Vulling ideeën:
rozijnen: 160 gr rozijnen
appel: 1 geschilde appel in stukjes en 50 gr rozijnen
noten: 75 gram gehakte gemengde noten, ½ geschilde appel in stukjes en 50 g rozijnen

Meng de vulling er goed door.

Maak een theedoek vochtig en leg die over de beslagkom heen. Zet de beslagkom op een warme plek (ik zet hem bij de houtkachel of op de verwarming). Laat het beslag 1 uur rijzen.

Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 190 graden hete lucht.
Schenk een klein laagje (1 el) zonnebloemolie in elk muffin vormpje.
Schep met een natte lepel het beslag in de muffin vormpjes.
Bak de oliebollen in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Laat de oliebollen op een stukje keukenpapier uitlekken en serveer ze. Je kunt er natuurlijk poedersuiker overheen doen. Aangezien ik geen suiker eet heb ik hem zonder poedersuiker gegeten. En dat was ook erg lekker. De mannen aten ze wel met suiker en vroegen wanneer ik nog meer van deze lekkere oliebollen ging bakken. Missie oliebollen bakken kan ik dus bij deze ook afvinken van mijn lijstje ;-).

oliebollen uit de oven

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

9 Comments
  • Lies
    december 31, 2018

    Waw, heb deze vanmiddag gemaakt en ze zijn super lekker!
    Ik had nog nooit oliebollen gemaakt, want ik hou niet van frituren, maar zo werkt het prima. Dankjewel voor dit recept, ga ik zeker vaker maken en niet alleen met Oud en Nieuw 😉

  • Emmy
    december 27, 2018

    Hoi Pien! Ik heb deze vorig jaar gemaakt en ze waren echt heerlijk! Dit jaar krijg ik visite die glutenvrij eten en ik vroeg me af of je weet of ze ook met boekweitmeel gemaakt kunnen worden?
    Groetjes Emmy

  • Marjan
    november 25, 2018

    Hallo! Even een vraagje..hoeveel zonnebloemolie moet er in het vormpje? Groetjes Marjan

  • Annemarie
    januari 7, 2018

    Het was heerlijk.
    Zeker om nog eens te doen.

  • Joanne
    december 30, 2017

    Kan dit met bakpoeder of verse gist?

Leave a Comment