Type what you are searching for:

Zelf oliebollen uit de oven bakken

Pienskeuken / Tussendoortje  / Zelf oliebollen uit de oven bakken
oliebollen uit de oven 2.0

Zelf oliebollen uit de oven bakken

Ik moet jullie iets bekennen, ik had nog nooit zelf oliebollen gebakken. Ieder jaar dacht ik er aan om ze zelf te maken, maar steeds zag ik het op het laatste moment toch niet zitten om met een pan met olie in de weer te gaan. Eigenlijk wilde ik mijn oven ervoor gebruiken en niet een pan olie. In de winkel zag ik mix voor “oliebollen uit de oven”, las het recept en dacht, dat kan ik zelf natuurlijk ook maken. Dus dook ik de keuken in om het uit te proberen.

Mijn gedachten gingen terug naar vroeger, naar de enorme hoeveelheid oliebollen die mijn moeder ieder jaar bakte. Er stonden dan verschillende bakken met oliebollenbeslag te rijzen op de verwarming. En niemand mocht onder de theedoeken kijken;-). Na het rijsproces stond ze een paar uur te bakken. Ik weet nu dus wat ik op oudejaarsdag ga maken. Oliebollen uit de oven met krenten en appeltjes. Ik heb er nu al trek in.

Ik maakte ook appelflappen die niet in de olie hoeven maar ook in de oven. Heel wat minder vet en nog eens super lekker

Oliebollen uit de oven

Ingrediënten voor ongeveer 9 stuks
250 gr tarwe- of speltbloem
250 gr handwarme (plantaardige) melk (30 seconden in de magnetron op vol vermogen en je hebt handwarme melk)
½ tl zout
½ tl kokosbloesemsuiker of ½ tl honing of rijststroop
1 tl gedroogde gist
zonnebloemolie
150 gr rozijnen

Zo maak je het
Spoel je beslagkom even af met heet water. Droog hem af. Zeef de bloem en meng het zout, suiker en gist in de warme beslagkom.
Schenk de melk erbij en roer met een spatel tot een glad beslag. Zorg dat alle bloem door het beslag zit.

Als vulling voegde ik 150 gram rozijnen toe. Meng deze goed door het beslag.

Andere ideeën voor de vulling zijn:
appel: 1 geschilde appel in stukjes en 50 gr rozijnen
noten: 75 gram gehakte gemengde noten, ½ geschilde appel in stukjes en 50 g rozijnen

Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en zet de beslagkom op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming of vlak voor de open haard).

Laat het beslag 1 uur rijzen (niet tussendoor onder de theedoek kijken hoor ;-))

En nu bakken maar

Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakmat.
Schep voorzichtig met twee natte lepels beslag uit de kom. Vorm met de lepels een bolletje. Leg het bolletje op de met bakpapier bedekte bakplaat. Doe wat zonnebloemolie in een kommetje en smeer met een kwastje de bovenkant van het bolletje in met de olie.
Ga door met bollen maken totdat het beslag op is.
Schuif de bakplaat de oven in en bak de oliebollen uit de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Doe de oven na 15 minuten van de baktijd voorzichtig open en smeer de bovenkant nogmaals in met olie en bak ze de laatste 5 minuten. Hierdoor worden ze nog knapperiger :-).

Smullen

Haal ze uit de oven en laat op een stukje keukenpapier uitlekken en een beetje afkoelen. Serveer de oliebollen als ze nog wat warm zijn, dan vinden wij ze het lekkerst.
Warm ze anders op een later moment nog even op in de oven. Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden. Leg de oliebollen op een rooster en warm ze in ongeveer 10 minuten op. Laat de champagne🥂 maar knallen. Op naar een gezond, mooi en spetterend jaar 🎆

Extra lekker

Je kunt er natuurlijk poedersuiker overheen doen. Maar aangezien ik geen suiker eet heb ik hem zonder poedersuiker gegeten. En dat was ook erg lekker. De mannen aten ze wel met suiker en vroegen wanneer ik nog meer van deze lekkere oliebollen ging bakken. Missie oliebollen bakken kan ik dus bij deze ook afvinken van mijn lijstje ;-).

Samen met de kids

Het voordeel van deze oliebollen vind ik dat je geen hete olie nodig hebt, dus dat je dit prima gezellig met je kinderen kunt maken. Ik maak ze samen met de kinderen op het werk op oudjaarsdag.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

11 Comments
  • Daphne
    december 31, 2019

    250 gram melk? Moet dat niet toevallig 250 ml zijn? Zo gek gram voor melk…

  • Petra van den heuvel
    december 30, 2019

    Ga ze vandaag proberen met havermelk. Nog nooit gedaan zo op deze manier maar allergieën dwingen me het zo te doen. Ben benieuwd. Mooi ook dat dit op het net te vinden was. Fijne jaarwisseling allemaal. Gr petra

  • Lies
    december 31, 2018

    Waw, heb deze vanmiddag gemaakt en ze zijn super lekker!
    Ik had nog nooit oliebollen gemaakt, want ik hou niet van frituren, maar zo werkt het prima. Dankjewel voor dit recept, ga ik zeker vaker maken en niet alleen met Oud en Nieuw 😉

  • Emmy
    december 27, 2018

    Hoi Pien! Ik heb deze vorig jaar gemaakt en ze waren echt heerlijk! Dit jaar krijg ik visite die glutenvrij eten en ik vroeg me af of je weet of ze ook met boekweitmeel gemaakt kunnen worden?
    Groetjes Emmy

  • Annemarie
    januari 7, 2018

    Het was heerlijk.
    Zeker om nog eens te doen.

  • Joanne
    december 30, 2017

    Kan dit met bakpoeder of verse gist?

Leave a Comment