Oliebollen uit de oven bakken – zelf maken

Ik moet jullie iets bekennen, ik had nog nooit zelf oliebollen gebakken. Ieder jaar dacht ik er aan om ze zelf te maken, maar steeds zag ik het op het laatste moment toch niet zitten om met een pan met olie in de weer te gaan. Eigenlijk wilde ik mijn oven ervoor gebruiken en niet een pan olie. In de winkel zag ik mix voor “oliebollen uit de oven”, las het recept en dacht, dat kan ik zelf natuurlijk ook maken. Dus dook ik de keuken in om het uit te proberen.

Mijn gedachten gingen terug naar vroeger, naar de enorme hoeveelheid oliebollen die mijn moeder ieder jaar bakte. Er stonden dan verschillende bakken met oliebollenbeslag te rijzen op de verwarming. En niemand mocht onder de theedoeken kijken;-). Na het rijsproces stond ze een paar uur te bakken.  Nu ik dit recept ken ga ik deze oliebollen ieder jaar maken, om de traditie van thuis weer nieuw leven in te blazen. Oliebollen uit de oven met krenten en appeltjes. Ik heb er nu al trek in.

Ik maakte ook appelflappen die niet in de olie hoeven maar ook in de oven. Heel wat minder vet en nog eens super lekker.

Oliebollen uit de oven

Dit heb je nodig voor ca. 9 oliebollen
250 gr tarwe- of speltbloem
250 gr handwarme (plantaardige) melk (30 seconden in de magnetron op vol vermogen en je hebt handwarme melk)
½ tl zout
½ tl kokosbloesemsuiker of ½ tl honing of rijststroop
1 tl gedroogde gist
zonnebloemolie
150 gr rozijnen

 

oliebollen uit de oven

 

Zo maak je het
Spoel je beslagkom even af met heet water. Droog hem af. Zeef de bloem en meng het zout, suiker en gist in de warme beslagkom.
Schenk de melk erbij en roer met een spatel tot een glad beslag. Zorg dat alle bloem door het beslag zit.

Voor de vulling voegde ik 150 gram rozijnen toe. Meng deze goed door het beslag.

Andere ideeën voor de vulling zijn:
appel: 1 geschilde appel in stukjes en 50 gr rozijnen
noten: 75 gram gehakte gemengde noten, ½ geschilde appel in stukjes en 50 g rozijnen

Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en zet de beslagkom op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming of vlak voor de open haard).

Laat het beslag 1 uur rijzen (niet tussendoor onder de theedoek kijken hoor ;-))

En nu bakken maar

Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakmat.
Schep voorzichtig met twee natte lepels beslag uit de kom. Vorm met de lepels een bolletje. Leg het bolletje op de met bakpapier bedekte bakplaat.
Ga door met bollen maken totdat het beslag op is. Doe wat zonnebloemolie in een kommetje en smeer met een kwastje de bovenkant van het oliebollen in.
Schuif de bakplaat de oven in en bak de oliebollen uit de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Doe de oven na 15 minuten van de baktijd voorzichtig open en smeer de bovenkant nogmaals in met olie en bak ze de laatste 5 minuten. Hierdoor worden ze nog knapperiger :-).

Smullen

Haal ze uit de oven en laat op een stukje keukenpapier uitlekken en een beetje afkoelen. Serveer de oliebollen als ze nog wat warm zijn, dan vinden wij ze het lekkerst.
Warm ze anders op een later moment nog even op in de oven. Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden. Leg de oliebollen op een rooster en warm ze in ongeveer 10 minuten op. Open de champagne en laat maar knallen. Op naar een gezond, mooi en spetterend jaar

Extra lekker

Je kunt er natuurlijk poedersuiker overheen doen. Aangezien ik dat liever niet eet heb ik hem zonder poedersuiker gegeten. En dat was ook erg lekker. De mannen aten ze wel met suiker en vroegen wanneer ik nog meer van deze lekkere oliebollen ging bakken. Missie oliebollen bakken kan ik dus bij deze ook afvinken van mijn lijstje ;-).

Samen met de kids

Het voordeel van deze oliebollen vind ik dat je geen hete olie nodig hebt, dus dat je dit prima gezellig met je kinderen kunt maken. Ik maak ze samen met de kinderen op het werk op de laatste dag van het jaar.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

15 reacties

 1. Goedemorgen Pien.

  Vandaag je recept gebruikt om de oliebollen te maken. Als vulling heb ik rozijnen en dadels gebruikt. Is wat mij betreft een echte aanrader.

  1. Hoi Sandra, om je de waarheid te zeggen zou ik het niet weten. Wat ik op internet vind is dat als je het deeg afgedekt bewaard in de koelkast je het wel ‘s avonds kunt bakken. Ze zijn snel klaar en super vers dan. Ik ga het dit jaar proberen, maar daar heb je nu helaas niets aan. Fijne jaarwisseling. Grtjs. Pauline

  1. Beste Daphne, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het veranderd in het recept. Dank voor de tip. Fijne jaarwisseling. Groetjes, Pien

 2. Ga ze vandaag proberen met havermelk. Nog nooit gedaan zo op deze manier maar allergieën dwingen me het zo te doen. Ben benieuwd. Mooi ook dat dit op het net te vinden was. Fijne jaarwisseling allemaal. Gr petra

 3. Waw, heb deze vanmiddag gemaakt en ze zijn super lekker!
  Ik had nog nooit oliebollen gemaakt, want ik hou niet van frituren, maar zo werkt het prima. Dankjewel voor dit recept, ga ik zeker vaker maken en niet alleen met Oud en Nieuw 😉

 4. Hoi Pien! Ik heb deze vorig jaar gemaakt en ze waren echt heerlijk! Dit jaar krijg ik visite die glutenvrij eten en ik vroeg me af of je weet of ze ook met boekweitmeel gemaakt kunnen worden?
  Groetjes Emmy

  1. Goed om te horen Annemarie. Jammer dat er alleen aan het eind van het jaar oliebollen worden gegeten. Waarom eten we ze niet het hele jaar door ;-).

  1. Hoi Joanne,
   Bakpoeder zou ik niet gebruiken. Je kunt verse gist gebruiken maar dan staat 1 gr gedroogde gist voor 3 gr verse gist. Ik heb 1 tl gedroogde gist gewogen en dat is 4 gr. Dus gebruik je verse gist dan heb je 12 gr verse gist nodig. Succes met bakken en een gezellige jaarwisseling.
   Lieve groet, Pien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Oliebollen uit de oven bakken – zelf maken
Facebook
WhatsApp
Pinterest