Kerststol of kerstbrood met spijs

Bij Kerst hoort natuurlijk een Kerstbrood met spijs ook wel Kerststol genaamd.  Ik maak die al jaren zelf en de laatste jaren ook zonder geraffineerde suikers. Jaren maakte ik het deeg in de broodbakmachine maar sinds ik mijn Kitchen Aid heb, maak ik het deeg daar in. Echt super makkelijk. Omdat ik erg dol op amandelspijs ben maak ik altijd een dubbele portie van het amandelspijs

Kerstbrood met spijs

Ingrediënten voor 1 brood
2 tl gedroogde gist
500 gr bloem
50 gr honing
300 ml melk
1 ei
50 gr boter
1,5 tl zout
150 gr krenten
2 porties spijs

Zo maak je het
Begin met de gist. Doe dit in de kom van je keukenmachine. Voeg alle ingrediënten, behalve de krenten, ook toe. Kneed met de deeghaken een mooi deeg. Het deeg is goed, dat als je er op drukt het deeg rustig terugveert.  Voeg de krenten toe en laat nog even draaien, totdat alle krenten in het deeg zitten. Draai niet te lang anders gaan de krenten stuk en dat is zonde.

Haal het deeg uit de kom. Was hem af.  Schenk wat olie in de kom en vet de wanden en bodem ermee in. Leg het deeg weer terug en draai het even om, zodat er overal een olielaagje zit.
Zet dit op een warme plek (ik zet de houtkachel altijd aan 🙂 maar de verwarming kan ook prima. Dek het af met een schone theedoek of douchemuts. Laat het zeker 1,5 uur rijzen.
Strooi een beetje bloem op je werkplek en stort het deeg erop. Rol zachtjes met een deegroller een ovale lap van het deeg. Pak dan het amandelspijs uit de koelkast en leg die overdwars op het deeg. Vouw nu het deeg erover heen en druk de randen goed aan.
Leg het brood op een met bakpapier of -mat beklede bakplaat. Dek het brood af met een schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme plek.

Zet na dit uur de oven op 200 graden om voor te verwarmen. Als de oven heet is schuif je de bakplaat op de onderste richel in de oven. Bak het brood 20 minuten op 200 graden. Draai daarna de oven terug naar 180 graden en bak het brood nog 10 minuten.
Wanneer het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt is het goed.

Laat het Kerstbrood afkoelen en snij eraf wat je nodig hebt. Besmeer met roomboter en ga lekker smullen!!kerstbrood met spijs

2 reacties

  1. Hoi Pien,
    In je weblogbeschrijving vertel je dat je probeert te werken zonder toegevoegde suiker. Waar denk je dat amandelspijs van gemaakt is? Daar gaat vooral suiker in!
    Je zegt nergens dat dit brood suikervrij is, en dat klopt dus. Het zal een heerlijk brood zijn, maar niet zonder heel veel toegevoegde suikers dus.

    1. Hoi Nicolette, je hebt helemaal gelijk dat er veel suikers in dit soort broden zitten. Ik voeg alleen natuurlijke suikers toe en geen geraffineerde suikers. Dus ook het spijs is met natuurlijke suikers. Dus suikervrij is het niet maar in ieder geval is dit brood beter om te eten dan de broden die jij in de supermarkt kunt kopen. Grtjs. Pien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Kerststol of kerstbrood met spijs
Facebook
WhatsApp
Pinterest