Kaas uienbrood home made

Vanavond bij Heel Holland Bakt is het thema brood. Dus vandaag gaan we als voorproefje een kaas uienbrood maken. Bij een feest wat ik laatst thuis had kwam een vriend van een van de kinderen naar mij toe met de vraag waar ik dat “onwijs lekkere” brood had gekocht. Toen ik vertelde dat ik het brood zelf gebakken had wilde hij natuurlijk meteen het recept hebben. Daarom deel ik het nu met jullie allemaal. Want echt moeilijk is het niet om te maken, je hebt alleen een beetje geduld nodig.

 

Kaas uienbrood  home made

Dit heb je nodig voor 2 broden
250 gr tarwebloem
250 gr spelt volkorenmeel
60 gr roomboter
1 tl rijststroop
7 gr gist
265 ml lauw water
1 tl zout
Topping
2 uien
100 gr geraspte belegen kaas

 

kaas uienbrood

 

Zo maak je het
Als je een keukenmachine hebt kun je die gebruiken, anders een mixer met deeghaken voldoen ook prima. Doe de ingrediënten behalve het zout in een beslagkom.  Mix 10 minuten totdat je een dik deeg hebt. Voeg de laatste 3 minuten het zout toe en blijf mixen. Er vormt zich een deegbal die los laat van de kom.

Pak de deegbal uit de kom, vet de kom in met olijfolie en doe de deegbal weer terug. Rol hem even door de kom, zodat de buitenkant van de bal een dun laagje olie heeft. Hierdoor blijft het deeg niet aan de beslagkom plakken. Dek af met een stuk plastic folie (of zo’n goedkoop douchemutsje;-)). Laat het deeg zeker 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Ik had de kom op de vensterbank in de zon gezet. Een prima plek om eten te laten rijzen.

Nu even laten rijzen

Terwijl het deeg staat te rijzen kun je alvast de uien snijden. Doe wat olie in een koekenpan en fruit de uisnippers ongeveer 4 minuten aan.

Als het deeg in volume is verdubbeld laat je de oven voorverwarmen op 180 graden. Stort het deeg op een bakmat of een stuk bakpapier. Snij het in twee gelijke stukken. Druk het deeg wat platter zodat je twee ovale broden krijgt. Verdeel de ui over de twee broden. Schep ook de geraspte kaas erop. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broden in ongeveer 25 minuten gaar en krokant.

Je kunt dit brood ook prima al van te voren helemaal afbakken en het vlak voordat je aan tafel gaat nog even 10 minuten in de oven oppiepen.

Eet er een lekkere uiensoep of maak een keuze uit een andere onvergetelijke soep. De volgende dag kun je ook een paar stukjes op de contactgril leggen. Ook super lekker. Maar ik denk dat de kans klein is dat je van dit lekkere kaas uienbrood ook maar een kruimel overhoudt.

Eet smakelijk.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Kaas uienbrood home made
Facebook
WhatsApp
Pinterest