Instock Amsterdam

Soms komen er op het pad van een foodblogger leuke verrassingen. Een tijdje terug stuurde ik heel brutaal een mailtje naar #Instock. Of ik een kijkje in de keuken mocht nemen. En laten ze nu toch dit mailtje beantwoorden met JA. En tevens werd er een vraag gesteld. Of ik alleen wilde kijken of ook mijn “handen uit de mouwen wilde steken”. Nou, die handen wilde ik zeker uit de mouwen steken. Super gaaf dat ik de mogelijkheid kreeg.

Zo ging ik begin december, best een beetje zenuwachtig, op weg naar Instock Amsterdam. Ik werd door Tamara (kok) verwelkomt. Zij begon enthousiast over Instock te praten. Het viel mij op dat iedereen die daar werkte met zoveel passie over Instock praat.

Instock AmsterdamVoor het geval je niet weet wat Instock is. Instock ontvangt producten van o.a. Albert Heijn die niet meer verkocht worden. Denk nu niet aan verrotte aardbeien of beschimmeld brood. Het gaat om vervormde paprika’s, bananen die heel bruin zijn, lof met een klein bruin randje en brood van de dag ervoor. Producten die mensen in de winkel laten liggen maar die nog prima te consumeren zijn. Instock maakt daar weer heerlijke en betaalbare gerechten van. Want voedselverspilling is geld weggooien, belastend voor het milieu en gewoon niet nodig.

De chauffeur (Luuk) van het Food Rescue Team legde mij uit hoe het ophalen van al het voedsel gaat. Hij komt nieuw voedsel aanleveren en producten ophalen die niet meer bruikbaar zijn gebleken. Hij neemt dit mee naar het depot waar er biogas van wordt gemaakt.

En zoals beloofd mocht ik ook echt aan de slag in de keuken. Te gek gewoon. Ik kreeg kokskleding aan (vergeet ik in mijn enthousiasme een foto van te maken). Ik ging eerst aan de slag met een dressing voor de salade voor ’s avonds. Een grote blender en olie en azijn. “Pak maar wat je denkt dat je nodig hebt” zei Tamara. Tussendoor steeds proeven, best lastig want in grote hoeveelheden koken doe ik niet dagelijks. Uiteindelijk waren we tevreden over het eindresultaat. De dressing kon worden overgeschonken in een fles. Sticker erop en in de koeling. Check klaar.

Instock

Verder heb ik nog pepernoten gebakken voor het tussengerecht en twee mega grote ronde bananenbroden voor het nagerecht. Vlak voor ik wegging heb ik de voorbereiding voor de wortel mousse gemaakt. De pan stond op het vuur lekker te pruttelen. Deze mousse zou gecombineerd worden met de pepernoten. Een spannende en mooie combinatie lijkt mij.

Tussendoor maakte Tamara gerechten klaar die werden besteld in het restaurant. Heerlijke brunch- en borrelplankjes. Om 13.00 uur kwamen ook Kasper (chef-kok) en Gasper (sous-chef). Zij bespraken wat er verder op het menu zou staan die avond. Er werd gekeken wat er van de beschikbare producten voor mooie gerechten gemaakt konden worden.

Als je bij Instock gaat dineren hebben ze ‘s avonds een 4-gangen menu. Ze beginnen altijd met soep. Nu werd het witlof soep. Daarna een tussengerechtje, gevolgd door het hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch). En natuurlijk het onvergetelijke bananenbrood als nagerecht.

Wat een super leuke ervaring was dit. Ik wil dit echt vaker doen. Dank je wel #Instock dat jullie mij deze kans hebben gegeven :-).

Instock                   Instock                        Instock

Instock zit inmiddels in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Dus, ben je in de buurt, ga er dan zeker een hapje eten.

Instock Amsterdam, Czaar Peterstraat 21

Instock Den Haag, Buitenhof 36

Instock Utrecht, Vleutenseweg 382

 

Neem ook een kijkje op hun mooie site www.instock.nl.

    foto’s: Hannah Hachula, Arnoud Clijncke en Ruben de Ruijter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Instock Amsterdam
Facebook
WhatsApp
Pinterest