Tot voor kort had ik veel over hummus (of is het humus) gehoord en gelezen, maar ik had het nog nooit geproefd. Het maakt volgens mij niet uit hoe je het schrijft. Je moet het gewoon een keer proeven en dan ben je om. Als je het eenmaal hebt geproefd, ga jij je dan nog zorgen maken over hoe je het schrijft? Bij mij was dat moment een paar weken geleden toen ik bij Natascha van de Greendelious was. Het stond bij haar op tafel dus wilde ik het wel een keer proberen.
Zij had zo´n enorm lekkere hummus gemaakt dat ik meteen om was. Dit moest ik zelf ook maken. Thuis ben ik meteen de voorraadkast ingedoken en ben aan de hand van Natascha haar recept gaan experimenteren. Wat een makkelijk gerechtje om te maken en je kunt er alle kanten mee uit. Qua smaak maar ook hoe je het eet. Je kunt het bij je warme eten doen als saus, op een stokbroodje bij gourmet, gewoon als beleg op een cracker of broodje als ontbijt of lunch. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Inmiddels heb ik al een paar verschillende recepten geprobeerd en er zelf ook een paar bedacht. Zoals bijvoorbeeld deze twee. Je maakt eerst één grote portie hummus. Je verdeelt die in tweeën. Het ene gedeelte hummus laat je gewoon zoals hij is, bij de andere hummus voeg je de zelf geroosterde paprika´s toe (je leest verderop hoe je dat doet).
Hummus in twee varianten
Dit heb je nodig voor 2 schaaltjes vol
2 blikken kikkererwten
minimaal 4 el van het vocht van de kikkererwten
sap van 1 citroen
3 el tahin
2 tot 3 tenen knoflook
3 el olijfolie
snuf zeezout, peper
½ el granaatappelpitjes
2 puntpaprika’s
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 230 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakmat. Snij de puntpaprika’s door midden en haal de zaadlijsten eruit. Besprenkel de buitenkant met olijfolie en leg ze met de bolle kant naar boven op de bakplaat. Rooster ze 10 minuten. Het velletje wordt echt een beetje bruin/zwart.
Laat de kikkererwten uitlekken maar bewaar het vocht. Schep 4 el van het vocht in de blender, zet de rest van het vocht apart. Doe de uitgelekte kikkererwten samen met alle andere ingrediënten, behalve de paprika’s, in de blender of keukenmachine en mix het een paar minuten. Proef vervolgens en breng op smaak met zout, peper en kruiden. Wil je hem wat vloeibaarder, voeg dan nog wat van het vocht toe totdat je tevreden bent over de structuur.
Voor de twee varianten
Schep de helft van de hummus uit de machine en doe in een mooi schaaltje of bordje. Ter garnering kun je granaatappelpitjes toevoegen.
Verwijder de velletjes van de paprika. Voeg dit bij de andere helft hummus wat nog in je machine zit. Draai nog even door. Proef en voeg eventueel nog wat zoet paprikapoeder toe.
Zet er een schaaltje met worteltjes en komkommer bij om mee te dippen. Ook een schaaltje toastjes is er lekker bij.
Voeg eventueel bij de “kale hummus” gesnipperde rode peper toe of een snuf cayennepeper als je van lekker pittig houdt.
Eet smakelijk!