Search
Close this search box.
Gezonde ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Helaas is de ontbijtkoek uit de winkel niet zo gezond als dat we denken. Het bestaat voor een groot gedeelte uit suiker. Denk je dus een dag goed te beginnen met deze koek. Het recept van deze gezonde ontbijtkoek is gezoet met suikervrije appelstroop en dus een veel beter alternatief. Als je hem goed afsluit is hij een week houdbaar. Heerlijk met een beetje boter. Je kunt er natuurlijk ook muffins van maken. En heb jij nou net geen zin om zelf de keuken in te duiken. Pien duikt met liefde en passie de keuken in om deze home made ontbijtkoek voor jou te maken. Pien voegt dan haar eigen Pienskruidenmix toe. Je hebt nooit eerder zo’n lekkere ontbijtkoek gegeten. Dan ploft binnen een paar dagen deze heerlijke ontbijtkoek bij jou op de mat ;-).

 

Gezonde ontbijtkoek

Dit heb je nodig voor 1 koek of ruim 12 muffins
200 gr  (plantaardige) melk
1 ei
100 gr honing of rijststroop
2 el (suikervrije) appelstroop
2 el koekkruiden
250 gr volkoren speltmeel (of gewone bloem)
2 tl bakpoeder
snufje zout

 

ontbijtkoek

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak van een stuk bakpapier een prop en maak die nat. Knijp het vocht eruit en doe dit in de cakevorm. Bak je muffins?? Vul dan de muffinvorm met papieren muffinvormpjes.
Doe in een ruime beslagkom de melk, het ei, de honing, de appelstroop en de koekkruiden. Mix het met een mixer op de middelste stand.
Voeg nu lepel voor lepel het meel toe en als laatste het zout en de bakpoeder. Zorg dat het één geheel is.
Schenk het mengsel voorzichtig in de cakevorm en strijk het glad.

Bak de ontbijtkoek in 50 minuten gaar en goud bruin. Hou voor de muffins een baktijd van 25 minuten aan
Laat de ontbijtkoek nog 5 minuten in de vorm zitten. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Bewaar deze ontbijtkoek in een luchtdichte verpakking. Ik bewaar deze koek altijd in bijenwasdoek maar aluminiumfolie is ook prima. Goed verpakt is de koek zeker 1 week houdbaar. Ik denk alleen dat hij al eerder op is. Het wordt helemaal een gebakje met een lik roomboter erop. Een mooi begin van de dag!

Maak jij de ontbijtkoek of de muffins?? Laat het mij weten via Facebook of Instagram met #Pienskeuken.

 

 

BewarenBewaren

6 reacties

  1. Hier krijg je spontaan bak drang van!
    Vraagje kan ik deze koek in plakje invriezen? Of wordt hij dan erg droog?
    Gr. Melissa.

    1. Beste Melissa,
      Zelf maak ik bakjes met 4 plakjes ontbijtkoek en doe die in de vriezer. Zo heb ik voor 2 dagen een plakje ontbijtkoek. De koek wordt niet droog. Veel plezier met bakken. Groet, Pien

  2. Ziet er heerlijk uit! Ik woon niet in Nl en er is hier geen appelstroop te krijgen. Waar zou ik dat door kunnen vervangen?

    1. Hoi Dineke, ik zou de appelstroop vervangen voor dadelstroop. Ik ga het binnenkort zelf ook proberen met dadelstroop. Wordt vervolgd dus. Groetjes, Pien.

    1. Hoi Heidi,
      Je kunt de melk prima vervangen door rijstemelk. Je kunt de hoeveelheid melk heel goed vervangen door een plantaardige melk.
      Groetjes, Pien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Gezonde ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker
Facebook
WhatsApp
Pinterest