Freekeh salade

Vandaag een heerlijke freekeh salade. Freekeh??? Freekeh (spreek uit: Freak- eh) hoort in het rijtje thuis van couscous. Ik gebruikte voor het eerst van mijn leven freekeh en de reden waarom ik dat deed zal ik jullie vertellen. Ik deed mee aan een mysterybox challenge. Verschillende foodbloggers geven een ingrediënt op. Die worden allemaal op briefjes geschreven en in een hoge hoed gedaan. Er worden 6 briefjes getrokken en je gaat met in ieder geval 3 ingrediënten aan de slag. Ik heb de challenge niet helemaal gedaan zoals het hoort. Je moet namelijk alleen dingen uit de voorraadkast gebruiken zoals olie, kruiden, meel e.d. In mijn voorraadkast staat standaard feta en paprika die ik daarom ook gebruikte :-).

De ingrediënten die uit de hoge hoed kwamen waren: kikkererwten, verse kokos, aubergine, gamba’s, sperziebonen en dus freekeh. Met de kikkererwten, sperziebonen en freekeh maakte ik een heerlijke salade die ik jullie niet wil onthouden.

 

 

Freekeh salade

Dit heb je nodig voor 4 personen
250 gr freekeh
1 kruiden bouillonblokje
350 gr sperziebonen
2oo gr feta
1 rode peper
1 blik kikkererwten
2 handen rucola
½ rode of gele paprika
2 tomaten
1 teen knoflook
10 el olijfolie
5 el witte wijn azijn
zout en peper
optioneel: 4 wraps

 

freekeh salade

 

Zo maak je het
Kook voldoende water in de waterkoker. Snij de uiteinden van de sperziebonen en snij de sperziebonen in stukken. Pak twee pannen en doe er kokend water in. Doe in de ene pan de sperziebonen en in de andere pan de freekeh. In de pan waar de freekeh ingaat doe je ook het kruiden bouillonblokje. Hierdoor krijgt de freekeh een nog lekkerder smaak.

Check na 15 minuten of de sperziebonen en freekeh gaar zijn. De freekeh is gaar als je geen harde stukjes meer proeft.
Snipper ondertussen dat de pannen op het vuur staan de knoflook en snij de tomaten en paprika in stukken. Pak een koekenpan en schenk er een scheutje olie in. Fruit de knoflook 1 minuut aan en voeg de stukjes paprika en tomaat toe. Fruit het geheel ongeveer nog 3 minuten aan. Haal van het vuur en zet apart. Pak een grote serveerschaal, schenk de olijfolie en azijn erin en meng goed door.

Mengen maar

Kijk of de sperziebonen en freekeh gaar zijn en giet af in een vergiet of zeef.
Voeg de sperziebonen, freekeh en de andere groente bij de dressing en schep voorzichtig door. Snij de feta in stukjes en strooi over de salade. Schep voorzichtig nog even door, zodat alles goed is gemengd. Verwarm  erover en zet op tafel.
Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor 4 personen. Ik had er de volgende dag een heerlijke lunch mee.

Aangezien er nog 3 warps in de koelkast lagen, aten wij die er bovendien ook bij. Een volwaardige maaltijd werd het die zeker voor herhaling vatbaar is. Toen wij hem aten was de freekeh salade nog een beetje warm. Echt heerlijk. En ik hield zelfs nog een beetje over die zodat ik er de volgende dag wederom van smikkelen tijdens mijn  lunch :).

Wil je weten wat andere foodbloggers ermee gemaakt hebben??

Een heerlijke curry werd door Hanneke de Jonge van Culinea maakte. Stephanie Menger van Great Little Kitchen maakte tapas met de ingrediënten uit de mysterybox en Ingrid Larmoyeur van het blog Vinissima maakte een heerlijk gerecht met freekeh en aubergine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Freekeh salade
Facebook
WhatsApp
Pinterest