Erwtensoep

In het jaar van de boon hoort natuurlijk ook een lekkere erwtensoep. Zo´n dikke soep voor als het buiten koud en guur  is. Aangezien ik vandaag al twee keer door een hagelbui ben gefietst, was ik echt wel toe aan een kom dikke warme voedzame soep.
Mijn moeder maakte heerlijke erwtensoep. Ik was als kind al dol op deze soep. Aangezien er in Pienskeuken  weinig  varkensvlees wordt gegeten, probeerde ik erwtensoep te maken met kippendijen. En eigenlijk vond ik die ook erg lekker. Je kunt hem ook natuurlijk met twee schouderkarbonades maken als je toch liever een stukje varkensvlees door de soep wilt doen. Je kookt het vlees gewoon mee met de erwten en de selderijknol. Als alles gaar is, vis je het vlees uit de soep. Snij het vlees in blokjes, maar zorg er bij de schouderkarbonade voor dat je geen botjes per ongeluk laat zitten. Voor diegene die dan nog niet genoeg vlees hebben, doe er dan ook nog een goede rookworst in blokjes door.

Erwtensoep

Ingrediënten voor een grote pan
400 gr spliterwten
1¾ tot 2 ltr kokend water
3 kippendijen of 2 schouderkarbonade
2 kruiden bouillonblokjes
1 prei
¼ selderijknol
½ bos selderij
100 gr winterwortel of gewone wortel
optioneel: rookworst

Zo maak je het
Schil de selderijknol en snij in stukken. Doe de spliterwten, bouillonblokjes, selderijknol, water en de kippendijen of schouderkarbonade in een pan en zet op het vuur. Laat dit 30 tot 45 minuten zachtjes koken totdat het vlees en selderijknol gaar zijn.
Snij ondertussen de prei in reepjes en spoel goed het zand eraf. Schil de wortel en snij in blokjes.
Check of de selderijknol gaar is. Haal het vlees uit de pan en leg apart.
Pureer de soep met de staafmixer glad. Voeg de prei en de wortel toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Snij de kip in stukjes of haal het bot uit de schouderkarbonade, snij het vlees in stukjes en doe dit weer in de pan.

Optioneel: snij een rookworst in plakjes en voeg toe. En om het helemaal compleet te maken eet je er een stukje roggebrood bij met katenspek. Eet smakelijk!!

erwtensoep

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Erwtensoep
Facebook
WhatsApp
Pinterest