Vandaag heb ik iets hartigs gemaakt voor bij de borrel vanavond. Lekker pittige vlammetjes! Normaal bak je vlammetjes in de olie, maar in de oven kun je dit hapje ook prima maken. En zelf maken is natuurlijk gewoon veel lekkerder!!
Vlammetjes
Dit heb je nodig voor ongeveer 25 stuks
filodeeg vellen (verkrijgbaar bij de toko)
200 gr rundergehakt
1 teentje knoflook
1 rode peper
sambal oelek naar smaak
1 tl ketoembar poeder
Zout en peper naar smaak
1 el bloem
Zo maak je het
Ik koop bij de toko altijd voor deze vlammetjes altijd de kleine filodeeg variant. Je kunt ook de grote filodeeg vellen in vier gelijke vierkantjes snijden. Dat werkt ook prima. Laat de pangsit vellen ontdooien.
Verwarm de oven voor op 225 graden hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier of bakmat.
Snipper de knoflook en de rode peper. Schenk wat olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de knoflook, rode peper, ketoembar, bloem en zout en peper toe. Als het gehakt gaar is test dan even hoe de smaak is. Misschien vind je het nu al wel heet genoeg. Voeg anders naar smaak nog sambal oelek toe. Aangezien wij wel van pittig houden voegde ik nog een grote theelepel sambal aan het gehaktmengsel toe. Roer nog goed door en laat het mengsel iets afkoelen.
Zet een bakje met olie en een kwastje klaar.
Nu gaat het leukste beginnen. Het vouwen van de vlammetjes. Misschien heb je aan deze foto’s ook al genoeg, kijk anders even bij de stap-voor-stap foto’s
Leg ze naast elkaar op de bakplaat. Bestrijk ze met een beetje olie en schuif ze de oven in. Bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin. Blijf wel in de buurt van de oven. Iedere oven is anders. Bij mijn oven waren ze in 10 minuten krokant gebakken.
Om het helemaal compleet te maken maak de er ook nog een schaaltje chilisaus bij.
Tip:
– Ik raad je aan om maar meteen een heleboel te maken (2 tot 3 keer dit recept). Hier waren ze terwijl ik dit verhaal typte al op ;-).
– Of maak een voorraadje voor in de vriezer. Bak ze dan 15 minuten in de oven. Probeer na 15 minuten er eentje om te checken. Anders moet het nog iets langer. Iedere oven is namelijk anders.
BewarenBewaren
4 reacties
Als ik ze wil invriezen waarom moeten ze dan 5 minuten langer gebakken worden in de oven? En zou je ze dan voor later gebruik eerst buiten de diepvries/koelkast laten ontdooien en dan weer 5 min in de oven op 225 graden of minder? Afgedekt?
bedankt! Gr Marij
Beste Marijke,
Ik heb ze zo vanuit de vriezer in de oven gedaan, vandaar 5 minuten langer. Ik leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier.
Ik had ze ongebakken in de vriezer gedaan. Groeten Pien
Hoelang moeten ze in de oven, als je ze in de vriezer bewaard hebt?
Hoi Lisan, ik bak ze altijd ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Is ook afhankelijk van je oven. Ik check er altijd één om te kijken of die goed is. Soms moet het wat langer. Geniet ervan.