Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Appelkruimeltaart

Heel Holland Bakt, daarom vandaag een heerlijke appelkruimeltaart. Ik had natuurlijk gewoon appels2015-10-04 11.27.00 bij mijn groentemannetje kunnen kopen. Maar het leek me leuk om zelf de appels te gaan plukken. Zo gezegd, zo gedaan. Dus ging ik vanmorgen, met nog veeeeeel meer mensen, naar de Olmenhorst in Lisse. Daar kun je appels plukken voor € 1,95 per kilo.  Ik vond het zo gaaf om door die boomgaard te lopen. Je weet gewoon niet welk appeltje je moet kiezen. Uiteindelijk gingen we met 2,6 kg heerlijke Elstar appels naar huis.

Aangezien ik niet van de suiker ben heb ik deze appelkruimeltaart natuurlijk suikervrij gemaakt. Je proeft echt niet dat hier geen echte suiker in zit. Toen hij net uit de oven kwam was het moeilijk om er niet meteen een stukje vanaf te snijden.
Na een half uur kon ik me niet meer bedwingen en ging het mes erin. En och, wat is hij lekker. Hij was nog een klein beetje warm, echt super. Ik moet me inhouden om nu niet nog een stuk te nemen. Ik weet dat hij koud namelijk ook heel lekker is. Dus misschien vanavond bij de koffie nog een stukje of morgenochtend. Ik kan jullie wel vertellen dat ik zeker weet dat hij morgenavond al op is, maar misschien ook wel eerder hoor ;-).

Appelkruimeltaart

Ingrediënten voor de bodem (ik gebruikte een springvorm van ∅ 24 cm) 
2 eieren
75 gr roomboter of kokosolie
50 gr agavestroop of honing
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gr speltmeel
50 gr amandelmeel
1 tl bakpoeder

Ingrediënten voor de vulling
750 à 1 kg appels in blokjes of schijven, wat je wilt
beetje kaneel
beetje citroensap
Ook lekker om nog wat rozijnen/ cranberry’s / stukjes amandelspijs / noten toe te voegen

Ingrediënten voor de kruimeldeeg bovenlaag 
80 gr koude roomboter of kokosolie
50 gr kokosbloesemsuiker of 50 gram honing
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gr speltmeel
50 gr amandelmeel

Zo maak je het
De bodem: Mix de eieren, honing en de boter luchtig. Voeg de andere ingrediënten en mix tot een egaal deeg.
Bekleed een springvorm met bakpapier en doe het deeg erin. Druk het goed aan.
De vulling: Schil de appels en snij in stukjes of zoals ik deed in dunne plakjes. Doe de appel in een (beslag)kom. Meng de rozijnen en citroen erdoor. Verdeel de vulling over de bodem.
De bovenlaag: Doe de ingrediënten voor het kruimeldeeg in een kom en mix hier een kruimeldeeg van totdat je tevreden bent over de structuur.
Strooi het kruimeldeeg over de appellaag en druk het zachtjes aan.
Bak de taart op 180 graden in 45 minuten goudbruin.Kijk na 30 minuten of de bovenlaag niet te snel verkleurd. Amandelmeel verbrand namelijk nogal snel. Leg anders de laatste 15 minuten een stukje aluminiumfolie over de taart.

Lijkt het je leuk om deze appelkruimeltaart samen met mij te maken. Laat het mij weten via Facebook of Instagram met #Pienskeuken. Dan duiken we samen de keuken in!

 

 appelkruimeltaart appelkruimeltaart

6 reacties

 1. Ha Pien,

  Mij is iets overkomen tijdens het bakken van de appelkruimeltaart wat achteraf goed is uitgepakt.
  Ik ben de boter vergeten in het deeg van de bodem .
  Natuurlijk was ik eerst ontdaan want ik had ook nog eens twee taarten tegelijk gemaakt, dus het was veel werk.
  Maar ze smaken echt fantastisch, een beetje als een bodem van een vlaai.
  Een leuke ontdekking en naast suikervrij nu ook een taart met minder vet

  Ingenette, 11 sept. 2021

  1. Beste Ingenette, wat een goed idee. Ik ga het zeker een keer proberen. De appels in onze appelboom kunnen wij bijna oogsten, dus dan wordt het zeker deze optie. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Appelkruimeltaart
Facebook
WhatsApp
Pinterest