Glutenvrije appeltaart (vegan)

In onze tuin staan 5 appelbomen en 1 perenboom. De oogst dit jaar was zo groot dat ik al veel appeltaarten heb gebakken. Nu heb ik al een recept van appeltaart op mijn site staan maar ik wilde deze ook eens proberen om glutenvrij te maken. En ja hoor, dat is gelukt. De week daarna had een van onze kinderen Burendag in de straat en hebben wij samen twee van deze taarten gebakken. Ze vielen bij de buurtjes ook goed in de smaak. Dus wat let je om hem ook te bakken? Het recept is voor 1 cakevorm omdat ik dat makkelijker vind snijden dan een ronde taart. Als je het recept verdubbelt dan kun je er een springvorm van 26 cm mee vullen. Ook top.

Glutenvrije appeltaart

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:
100 gr glutenvrije havermout
100 gr amandelmeel (of glutenvrije havermoutmeel)
1 el gebroken lijnzaad + 3 el water
100 gr rijststroop
75 gr gesmolten kokosolie (of gesmolten vegan boter)

Voor de toplaag:
3 appels
175 gr notenstukjes
25 gr rijststroop
1 tl kaneel
1 tl citroensap

 

glutenvrije appeltaart

 

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm (of springvorm) met bakpapier.
Dit taartje is ook nog eens veganistisch dus in plaats van ei gebruikte ik lijnzaad. Doe de gebroken lijnzaad in een bakje en meng met 3 el warm water. Roer door en laat 5 minuten staan. Het lijnzaad mengsel lijkt dan wel op de substantie van een geklutst ei. Roer de ingrediënten van de bodem door elkaar. Ik mengde het gewoon met een spatel wat prima ging. Scheelt weer een hele keukenmachine schoonmaken. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de met bakpapier beklede brownie vorm. Het handigst gaat dit door de bolle kant van een lepel nat te maken en het deeg zo overal even dik te maken en aan te drukken. Zorg dat het deeg ook goed in de hoekjes van de vorm zit. Duw eventueel aan de zijkanten wat van het bodemmengsel iets omhoog, zodat je een opstand randje krijgt.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes. Doe in een grote kom. Voeg de notenstukjes bij de appelstukjes. Roer ook de rijststroop, citroensap en eventueel de kaneel toe en meng alles goed door. Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over de bodem.

Schuif de vorm de oven in en bak hem in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar en goudbruin.

Laat afkoelen als je dit kunt voordat je hem aansnijdt. Als je over hebt (wat ik niet denk) bewaar hem dan in de koelkast voor de volgende dag. Geniet ervan.

Eén reactie

  1. Wat een ontzettend leuke en gehaaste manier om een taart te maken! Die 35 tot 40 minuten baktijd in de oven lijken héél kort voor zon grote taart, haha. En de tip met de natte lepel om het deeg te verdelen, perfect voor als je net bezig bent met wassen! Mijn bakpapier is er nog niet eens bij, en ik begin al met plannen hoe ik die opstand randje zo perfect mogelijk kan maken. Het lijkt een heerlijk ontspannen recept, perfect voor als je de keukenmachine wilt vermijden. Kan echt niet wachten om te proeven, hopelijk is de kaneel zo sterk dat ik het ook ruikt als ik door de deur loop!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Glutenvrije appeltaart (vegan)
Facebook
WhatsApp
Pinterest