Type what you are searching for:

Oliebollen uit de oven 2.0

Pienskeuken / Zoet  / Oliebollen uit de oven 2.0
oliebollen uit de oven 2.0

Oliebollen uit de oven 2.0

Vorig jaar maakte ik aan de hand van een beschrijving wat ik vond op een pak uit de winkel oliebollen uit de oven. Dit jaar maakte ik deze weer maar vond het toch een beetje vet. Dus ging ik door met experimenteren. Deze oliebol uit de oven 2.0 vinden wij eigenlijk nog lekkerder. Qua vorm zijn het niet echt bollen geworden maar dat kan de pret niet drukken. De smaak is er zeker niet minder om. Echt super lekker. Je bakt ze gewoon op de bakplaat zonder heel veel olie. Dus ben jij nu op zoek naar een minder vette maar toch overheerlijke oliebol, duik dan vandaag of morgen de keuken in en maak deze oliebollen uit de oven 2.0.

Oliebollen uit de oven 2.0

Ingrediënten voor ongeveer 9 stuks
250 gr tarwe- of speltbloem
250 gr handwarme (plantaardige) melk (30 seconden in de magnetron op vol vermogen en je hebt handwarme melk)
½ tl zout
½ tl kokosbloesemsuiker of ½ tl honing of rijststroop
1 tl gedroogde gist
zonnebloemolie
150 gr rozijnen

Zo maak je het
Spoel je beslagkom even af met heet water. Droog hem af. Zeef de bloem en meng het zout, suiker en gist in de warme beslagkom.
Schenk de melk erbij en roer met een spatel tot een glad beslag. Zorg dat alle bloem door het beslag zit.

Als vulling voegde ik 150 gram rozijnen toe. Meng deze goed door het beslag.

oliebollen uit de oven 2.0

Andere ideeën voor de vulling zijn:
appel: 1 geschilde appel in stukjes en 50 gr rozijnen
noten: 75 gram gehakte gemengde noten, ½ geschilde appel in stukjes en 50 g rozijnen

Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en zet de beslagkom op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming of vlak voor de open haard).

Laat het beslag 1 uur rijzen (niet tussendoor onder de theedoek kijken hoor ;-))

Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakmat.
Schep voorzichtig met twee natte lepels beslag uit de kom. Vorm met de lepels een bolletje. Leg het bolletje op de met bakpapier bedekte bakplaat. Doe wat zonnebloemolie in een kommetje en smeer met een kwastje de bovenkant van het bolletje in met de olie.

Ga door met bollen maken totdat het beslag op is.

Schuif de oven in en bak de oliebollen uit de oven 2.0 in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Doe de oven na 15 minuten van de baktijd voorzichtig open en smeer de bovenkant nogmaals in met olie en bak ze de laatste 5 minuten. Hierdoor worden ze nog knapperiger :-).

Haal ze uit de oven en laat op een stukje keukenpapier uitlekken en een beetje afkoelen. Serveer de oliebollen als ze nog warm zijn. Warm vinden wij ze het lekkerst. Warm ze anders op een later moment nog even op in de oven. Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden. Leg de oliebollen op een rooster en warm ze in ongeveer 10 minuten op. Laat de champagne🥂 maar knallen. Op naar een gezond, mooi en spetterend jaar 🎆

oliebollen uit de oven 2.0

No Comments
Leave a Comment