Ik heb jullie al eerder vertelt van buurman H. waarvan ik af en toe wat groente van zijn moestuin krijg. Hij had veel courgettes en vroeg of ik er wat lekkers mee kon maken. Naar een idee van Chickslovefood maakte ik een heerlijke chocolade courgette cake. Je proeft totaal niet dat er courgette inzit. De cake wordt niet zo droog als een gewone cake. Hier viel hij erg goed in de smaak. Ook lekker voor de kids om mee naar school te nemen. Geef je ze stiekem gewoon groente mee 🙂
Chocolade courgette cake
Ingrediënten voor 1 cake
2 courgettes
8 verse dadels
250 gr speltmeel of ander meel
1 tl bakingsoda
80 gr cacaopoeder
75 gr noten
8 gedroogde abrikozen
handje krenten
1 snuf zout
2 eieren
4 el honing
2 el kokosolie
200 ml water
20 gr cashewnoten
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Dit gaat makke-lijker als je van je bakpapier een prop maakt en die onder de kraan te houden. Knijp het water eruit. Bekleed hiermee de cakevorm.
Ontpit de dadels en doe in de keukenmachine. Snij de courgette in stukjes. Doe in de keuken-machine. Schenk het water erbij en draai er een beslag van.
Doe het meel, bakingsoda, cacao en een snuf zout in een beslagkom en meng goed. Voeg de eieren en honing toe en meng goed door. Snij de abrikozen in kleine stukjes en voeg dit samen met de krenten toe. Smelt kokosolie en voeg toe. Meng goed door. Schenk het courgette mengsel erbij en roer goed door tot een dik beslag.
Doe het cakebeslag in de vorm.
Maak de cashewnoten wat kleiner en strooi over de cake.
Zet de cake in de voorverwarmde oven. Na 50 tot 60 minuten is hij klaar. Check of de cake gaar is door er met een saté prikker in te steken. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake goed.
Nu nog 10 minuten afkoelen en aanvallen maar. Al hoewel hij koud uit de koelkast ook heerlijk is hoor.
Je kunt de cake prima invriezen. Bewaar de cake anders in de koelkast. Dan blijft hij een kleine week lekker.
Heb je liever een gewone traditionele cake maar dan zonder geraffineerde suiker. Neem dan hier een kijkje.
3 reacties
Ha Pien, ik heb hem vandaag gemaakt met zoals je op facebook al zei, 600 gram courgette.
Tevens heb ik er 100 ml minder water in gedaan, omdat ik het beslag al nat genoeg vond. Verder heb ik er een combinatie mengsel meel van gemaakt: 150 gram speltmeel, 50 gram kokosmeel dat absorbeert het vocht meer en ruim 50 gram amandelmeel. Nu is het een uur gebakken en is het toch nog erg nattig geworden. Verder stond niet in het recept wanneer de 70 gram noten er nu in moesten en ben ik die dus vergeten. En heb ik een bakvorm van 24 cm lengte gebruikt, wat ook niet precies in het recept vermeld staat. Al met al een recept waar nu wat aan geknutseld kan worden. Dit zijn maar even mijn bevindingen. Verder smaakte hij prima hoor !! Groet, Marian van Ek
Hoi Marina,
Dank je wel voor de tip. Jammer dat hij nog wat nat is. Het ligt er ook een beetje aan hoeveel vocht er in de courgette zit. Bij mij bleef hij ook een beetje nattig maar de satéprikker was bij mij wel droog. Ik vond het juist wel lekker. De noten moet je gewoon over de cake strooien, dat moet je doen nadat je het beslag in de bakvorm schenkt volgens het recept. Ik zal hem binnenkort nog een keer maken en hem hier en daar misschien wat aanpassen.
Groetjes, Pauline.