Honduras : Baleadas (v)

Deze baleadas is een echt streetfood gerecht uit Midden Amerika. Het is een soort wrap met een bonenmengsel ertussen. Je vindt het op iedere hoek van de straat in Honduras. Een van onze kinderen heeft 4,5 maand rond gereisd in Midden Amerika. Hij stuurde mij een berichtje met gerechten die daar heel erg populair zijn. Daar hoorde ook dit gerecht bij. Wij maakten het samen tijdens de kerstdagen en vonden het voor herhaling vatbaar dus vandaar dat ik dit gerecht vanuit Pienskeuken met jullie deel.

Trouwens er zullen dit jaar veel meer gerechten met peulvruchten uit Pienskeuken komen. Voor het geval jullie het nog niet wisten maar de Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot jaar van de boon/peulvruchten. Daar horen ook linzen en erwten bij. De reden hiervoor is dat het een volwaardig voeding is. Het is eigenlijk groente, vlees en aardappel in één. Ook qua belasting van het milieu zijn peulvruchten gunstig. Reden genoeg om dit dus vaker te eten. Dus hou mijn blog in de gaten. Er komen dit jaar verrassende recepten voorbij, waaronder natuurlijk ook de chili con carne en erwtensoep.

Baleadas uit Honduras

Dit heb je nodig voor 6 personen

Voor de baleadas:
12 wraps (als je geen zin hebt om het helemaal zelf te maken)
maar het is veel lekkerder om het helemaal zelf te maken met deze ingrediënten: 
500 gr bloem, plus extra voor het bestuiven
½ el baking soda
125 ml olijfolie, plus extra voor het bakken
ongeveer 200 ml warm water
2 tl zout

Voor het bonenmengsel:
2 tenen knoflook
2 uien
1 tl komijn
2 blikjes kidneybonen à 400 g
2 el crème fraîche
scheutje witte wijnazijn
1–2 rode pepers
bosje koriander
partjes limoen, voor erbij

Voor de topping:
220 gr chorizo
150 gr geraspte kaas
150 gr feta, verbrokkeld
2 avocado’s, in blokjes gesneden
6 gebakken eieren
chilisaus

 

baleadas

 

Zo maak je het
Wanneer je kant en klare wraps gebruikt kun je dit hele stuk overslaan. Maar als je echt wilt genieten van dit recept, is het raadzaam om gewoon de “wraps” te maken zoals je hieronder leest.
Doe de bloem, de baking soda, zout, de olijfolie erin, plus ongeveer 200 ml warm water een kom en mix er een samenhangend deeg van. Ik maakte het deeg in de KitchenAid. Ik heb het deeg 5 minuten laten kneden door de machine. Anders moet je het met de hand doen tot het een glad en elastisch deeg is geworden. Doe het terug in de kom. Dek het af met een theedoek of douchemuts 🙂 .  Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Snipper de ui, snij de knoflook in plakjes. Haal de pitjes uit de rode peper en snipper de peper. Doe dit in een koekenpan met een beetje olie. Voeg ook de komijn toe. Bak dit op laag vuur 5 minuten aan terwijl je steeds blijft roeren.
Giet de kidneybonen af. Zet het vuur middelhoog en voeg de kidneybonen  samen met de crème fraîche en azijn bij het knoflook-uimengsel en laat dit alles circa 5 minuten zachtjes sudderen, tot de bonen zacht zijn. Voeg als het dreigt aan te branden een heel klein beetje water toe.

Pureer het bonenmengsel met een pureestamper tot je een grove puree hebt. Je kunt het ook in de blender pureren, maar zelf vind ik het lekkerder als het iets grover blijft. Schep het over in een bakje en zet het apart totdat je de wraps gaat beleggen.
Verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke porties en rol er balletjes van. Strooi bloem op je werkplad zodat het deeg niet blijft plakken. Duw elk balletje plat met je handpalm en rol elk balletje met een deegrol uit tot een wrap van 2 mm dik en ongeveer 18 cm in doorsnee.
Maak de koekenpan schoon en verhit hem weer. Verhit op middelhoog vuur en rooster de wraps één voor één circa 1 minuut per kant in de droge pan, tot beide kanten iets verkleurd zijn – ze moeten nog zacht genoeg zijn om op te rollen. Dek ze af om ze warm te houden terwijl je de rest roostert.

Nu heb je twee manieren om het op te dienen:

Of je schept op een helft van een wrap het bonenmengsel, strooit hier wat geraspte kaas en feta over en klapt hem dubbel. Dan bak je hem even kort aan in een grillpan. Je krijgt dan een beetje knapperige baleadas.
Of je warmt het bonenmengsel even snel op in de magnetron. Zet vlak voor het serveren je toppings naar keuze op tafel. Laat iedereen zelf zijn baleadas samenstellen met de toppings die op tafel staan.

Maak van de avocado eventueel guacamole om erbij te serveren. Deze lekkere pittige chilisaus smaakt er ook goed bij.

En hoe vinden jullie het??

Tip: Je kunt de onbelegde baleadas ook, nadat je ze hebt gebakken, invriezen. Laat ze wanneer je ze wilt eten ontdooien en beleg ze dan met het bonenmengsel.  Kun je nog een keer genieten van zo’n heerlijk maaltje.

2 reacties

  1. Sorry, als Hondurese dame vind ik dit echt een belediging naar de onze baleadas. Een wrap.. doodzonde en komt totaal niet in de buurt.

    1. Hoi Maria, je hebt helemaal gelijk. Wij hebben het allemaal zelf gemaakt. En dat is inderdaad erg lekker. Ik heb de tekst iets aangepast, maar wil voor mensen die het wat makkelijker willen maken de wrap als alternatief gegeven. Sorry dat jij het als belediging voelt. Dit is niet de bedoeling. Groeten, Pien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Honduras : Baleadas (v)
Facebook
WhatsApp
Pinterest