Search
Close this search box.
Jamie saté

Jamie saté is iets wat vaak op tafel staat in Pienskeuken. Zoals je misschien weet ben ik een enorme fan van Jamie Oliver. De gerechten zien er niet super mooi geschikt op de borden uit. Nee gewoon lekker grof. De smaken die hij bij elkaar gebruikt is elke keer een explosie in je mond. Ik ben steeds weer verbaast als ik iets uitprobeer van hem dat het dan zo ontzettend lekker is.

Onderstaande saté met  saus van hem is echt SUPER!! Ik heb hem al vaak gemaakt als er vrienden kwamen eten. Elke keer was het een succes en vroegen ze om het recept. Ook mijn eigen mannen vragen regelmatig: “wanneer eten we weer Jamie saté? “Echt een topper dus!!Je maakt eerst een satésaus waar je dan een gedeelte van gebruikt om de kip in te marineren en te bakken. Het voordeel van dit recept is ook dat wanneer je eters krijgt, je het gewoon van te voren kunt voorbereiden. De saté hoeft dan alleen nog maar in de oven om gaar te worden.

Jamie saté

Ingrediënten voor 4 personen
8 kippendijen of 4 kipfilet
50 gr verse koriander
1 rode Spaanse peper
1 teen knoflook
3 el pindakaas
scheutje sojasaus
1 stuk gember of 1 tl gemberpoeder
1 el honing
2 limoenen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Je gaat eerst de Jamie satésaus maken.
Doe de koriander met steeltjes en al, de Spaanse peper (zonder pitjes), de gepelde knoflook, de pindakaas en een scheut sojasaus in de keukenmachine. Schil en hak het stuk gemberwortel en doe het erbij. Doe er de rasp van de schil van beide limoenen bij, en het sap van één limoen. Doe er een klein scheutje water bij en maal het tot een mooie saus is en breng op smaak met peper en zout.

Proef of je het lekker vindt en doe er naar je eigen smaak nog wat sojasaus, citroen, honing of water bij. Schep drie kwart van de saus in een gezellig kommetje voor op tafel en schenk er een scheutje extra vierge olijfolie over. Dek het schaaltje af met een schoteltje of aluminiumfolie. Zo klaar is je Jamie saté, dek het kommetje af met folie en zet aan de kant. Ik zie jullie denken, wordt dit koude satésaus?? Het antwoord is: ja, je eet deze saus op kamertemperatuur. Ik kan je vertellen dat deze satésaus  heul errug lekker is ;-)).

Nu is de kip aan de beurt

Bij de kip wijk ik af van het recept van mijn grote vriend. Jamie rijgt het vlees aan saté prikkers en legt ze dan in een braadslee. Ik snij de kippendijen of kipfilet in stukken en leg de stukken in een  braadslee of ovenschaal. Dat scheelt weer tijd en een hoop geknoei. Het kan allebei. Wanneer je de stukken kip insnijdt wordt het bovendien ook sneller gaar.
Doe de rest van de satésaus in een grote kom en doe de kip erbij en een klein scheutje water. Roer goed door elkaar.
Schenk wat olie in de braadslee. Leg de kip in de braadslee en bak het ongeveer 45 minuten in de oven op 180 graden.

Als laatste pak je de braadslee uit de oven. Zet de oven op de grill. Schenk een beetje honing over het vlees en zet dit nog heel even onder de grill van de oven. Het kan snel verbranden blijf er daarom bijstaan zodat het niet verbrand.

* Wanneer je het van te voren maakt dek dan de braadslee af en zet hem in de koelkast totdat je hem gaat bakken. De saté saus zet ik altijd afgedekt op het aanrecht. Wij vinden het minder lekker als het zo vanuit de koelkast op tafel wordt gezet. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de kip in ongeveer 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!!

Het gerecht is helemaal compleet als je er noedels van Jamie bij eet.

Laat mij weten hoe je dit gerecht vindt via Facebook of Instagram met #Pienskeuken. Vind ik super leuk!

3 reacties

    1. Hoi Joyce, Je kunt het ook met een staafmixer doen. Anders wordt het wel lastig om te doen.
      Ik zou dan wel eerst de koriander, knoflook en peper malen en dan pas de andere ingrediënten toevoegen. Ook meteen een scheutje water erbij voordat je gaat malen. Succes met maken :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Jamie saté
Facebook
WhatsApp
Pinterest