Search
Close this search box.
Kip roken

Kip roken stond al een tijdje om mijn to do list. Ik had alleen geen rookoven. Dus ging ik op zoek naar een rookoven. In de kookwinkel bij ons in het dorp stond een hele mooie voor iets te veel geld. Ik ging op internet op zoek naar een tweedehandse. Helaas, daar kon ik er geen vinden.
Ik kom geregeld bij tweedehands winkels waar ik soms tegen heel mooie dingen aanloop. En wat wil, er stond er één voor nog geen 10 euro. Hij was helemaal vies en plakkerig maar daar keek ik wel doorheen. Thuisgekomen heb ik hem goed schoon gemaakt en ben gaan experimenteren. Och wat is dat leuk om zelf te doen. Ik deel graag met jullie dit recept omdat het zoveel lekkerder is dan de gekochte versie. Heb je nu zelf geen rookoven, geef mij een seintje. We spreken dan een datum af dat we het samen maken in mijn keuken  🙂 .

Kip roken

Ingrediënten
1 kilo kippendijen
ongeveer 6 el zout
1 kippen- of kruidenbouillonblokje
2 el rookhout (ik gebruikte beukenhout)
rookoven

Zo maak je het
Eerst moet de kip gepekeld worden. Doe de kippendijen in een grote kom. Gooi er voldoende zout over, hussel het even door en zet de kip afgedekt 1 uur in de koelkast.
Wanneer de kip gepekeld is spoel je het zout eraf. Doe ze in een pan en vul de pan met kokend water zodat de kip onder water staat. Voeg het bouillonblokje toe en kook de kip in 20 minuten gaar. Bewaar de bouillon als lekkere basis voor een pan soep.

Dep de kip goed droog en leg ze op het rooster in de rookoven.
Nu begint het leukste van het hele recept. Je gaat de kip roken. Doe 2 el rookhout op de bodem van de rookoven en voeg eventueel nog wat gedroogde kruiden toe. Leg de lekbak er boven op en daarop het rooster met het vlees. Doe de deksel goed dicht.
Zet de afzuigkap aan zet de rookoven op het sudderpitje en laat de kip ongeveer 20 minuten roken.

Ik loop altijd met de rookoven naar buiten als het klaar is. Buiten schuif ik de deksel open. Er komt bij kip roken een sterke geur vrij die je liever niet in je huis hebt hangen 😉

Eet smakelijk!!!

Tip:
Vries de gerookte kip in kleine porties in. Je moet dan natuurlijk wel verse kippendijen gebruiken die niet al bevroren zijn geweest.

gerookte kip

11 reacties

  1. Hoi ik rook de kipfilet als volgt 100 gr zout en 100 gr bruine suiker op 1Liter water meestal maak ik 9 liter aan voor 10 kg filet dan doe ik 5 theezakjes vullen met wat gekneusde peper korrels verse tijm en rozemarijn erin
    Teven s6 laurierblaadjes op 9 liter dit breng je al roerend aan de kook en laat het de nacht afkoelen .
    Dan zakjes en laurier eruit en de kipfilet erin 1.30 uur eruit halen ebt afspoelen drogen en een nacht in de ijskast dan droogt hij goed aan in je rookoven hangen temperatuur langzaam opvoeren tot je een kern temperatuur van min 63 gr hebt bereikt in het dikste stuk kip en dan een kwartier op 63 of iets meer laten hangen dan heb je heerlijke malse zoete kipfilets ( de temperatuur zoals ze zeggen 72 gr hoeft niet perse mag maar dan word het droger bij een kern temperatuur van 63 gr zijn de bacteriën gedood )
    Laat het smaken

    1. Hoi Rob, dit klinkt erg lekker. Het recept van mij staat al een tijdje online en nu ik vegetarisch eet maak ik het niet meer. Jij maakt er echt werk van zeg. Wat zal die kip heerlijk smaken zo. Dank je wel voor het delen. Groetjes Pauline

  2. Alles is afhankelijk van de soort rookoven. Als je de kip eerst voorkookt, dan moet je uiteindelijk bijna “koud” gaan roken. Dat wil zeggen dat de kip, vlees of vis niet warmer mag worden dan 40 graden, liefst nog iet kouder. Dit bereik je alleen in een rookton of rookkast. In een rookblik stijgt de temperatuur al snel tot ver boven de 40 graden.
    Ik rook zelf in een rookton, en gaar daar eerst de kip. Temperatuur ongeveer 70 graden. Gaartijd sterk afhankelijk, poten tot 1 uur, kipfilet 30 minuten-45 minuten, afhankelijk van de grootte. Vervolgens temperatuur laten dalen en rookmot op het vuur. Vuur mag niet meer branden, maar rookmot moet smeulen. Gaat ook prima met bv beuken of eikenhoud pellets. pas op: geen mengpellets waar bv dennenhot in zit. De hars wordt als teer op het vlees.
    Rooktijd? Totdan het product goudbruin is. Het zal niet verder garen gezien de lage temperatuur. Geschikt hout: beuken, eiken, alle fruitbomenhout.

  3. Inmiddels al een paar keer kip gerookt, maar nog steeds aan het zoeken naar de juiste tijd, juiste hoeveelheid hout, en de rooktijd. Het is vaak iets té sterk van rooksmaak, heb ik dan te lang gerookt of te veel hout gebruikt (2 eetlepels)?
    Ik heb al eik, en hickory gebruikt en ga vandaag nog eens proberen met elzen en appel hout.

    1. Je kunt, als je het te sterk vindt, ook iets minder houtsnippers gebruiken. Dan zal het minder sterk smaken. Zelf gebruikte ik beukenhout (dit heb ik nu bij het recept gezet ter info). Veel plezier met het roken.

  4. Je kunt de kip ook een donkerder kleur (en wat extra smaak) geven door hem voor het roken in te smeren met een klein beetje sojasaus. En wat een leuke blog heb je Pien!

  5. Hoi, vandaag een kipfilet volgens jouw recept gerookt. Kip was erg lekker maar ik vond de kleur wat bleekjes van de kip. Niet zo oranje als in de supermarkt. Maar ondanks de kleur was de kip heerlijk. Kan ik dit nog veranderen?

    1. Hoi Rene,
      Inderdaad wordt de kip minder oranje van kleur zoals je kunt zien op de foto. Ik denk dat dit komt omdat er verder geen toevoegingen in zitten. Ik gebruik altijd kippendijen en die vind ik best mooi van kleur, maar inderdaad niet zo als die uit de winkel. Ik ben er inmiddels aan gewend.

      1. De kip blijft licht van kleur omdat er bij de gerookte kip uit de winkel suiker of honing is toegevoegd, suiker karameliseren en hierdoor ontstaat de bruine kleur. Kortom liever iets lichter van kleur maar zonder toegevoegde suikers

        1. Je hebt helemaal gelijk Peter. Dank je wel voor de aanvulling. Ik ben het met jou eens. De kleur maakt mij niet echt uit. De smaak van zelf gerookte kip is zoveel beter :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Kip roken
Facebook
WhatsApp
Pinterest