Italiaanse pastasaus

Met koken is het belangrijk om goede basisrecepten te hebben. Italiaanse pastasaus is zo’n saus dat als je een goede basissaus hebt, je alle kanten op kan.  In mijn zoektocht naar een lekkere basis pastasaus kwam ik dit lekkere recept tegen op het foodblog van zusjeskokenover (het bezoeken zeker waard). Deze saus is zo ongelofelijk lekker en ook nog simpel om te maken.
In de vakantie maken we deze pastasaus wel met de kinderen op de BSO. Echt super leuk en ze lusten het bijna allemaal (sommige kinderen lusten echt niets;-)).

Met deze saus kun je veel variëren. Je kunt hem vegetarisch maken door er een blik kikkererwten aan toe te voegen. Of voeg er vegetarische balletjes aan toe. Heb je meer trek in vis, voeg dan een blikje zalm of tonijn toe. Ook gerookte kip is erg lekker door deze saus. Het smaakt allemaal even lekker.
Varieer er mee als je wilt en laat mij horen hoe je hem vindt via Facebook of Instagram met #Pienskeuken. Eet smakelijk!

 

 

Italiaanse pastasaus

Dit heb je nodig 4 personen
4 el olijfolie
1 ui
2 knoflookteentjes
1 prei
100 gr wortels
1 rode paprika
1 el honing of rijststroop
2 el gedroogde Italiaanse kruiden
1 blokje groentebouillon
400 gr gezeefde tomaat
400 gr  tomatenblokjes
peper & zout

Ingrediënten voor de gehaktballetjes
400 gr rundergehakt gehakt
1 ei
klein beetje chilipoeder
zout & peper
2 beschuiten of wat paneermeel

 

Italiaanse pastasaus

 

 

Zo maak je het
Snipper de ui en knoflook. Snij de wortel, prei en paprika in stukken. Het hoeft niet heel fijn gesneden te worden, want je gaat het nog pureren.
Verhit 2 el  olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook, wortel, prei en paprika zachtjes aan. Voeg de honing toe en bak alles door in ongeveer 5 minuten op matig vuur.
Voeg de kruiden, het bouillonblokje en de tomaten toe en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, en laat het mengsel ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen, totdat alles gaar is.
Voor een gladde saus pureer je de pastasaus met een staafmixer, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo laten.

Gehaktballen

Voor de gehaktballen meng je alle ingrediënten door elkaar. Maak er middelgrote gehaktballetjes van en leg ze apart op een bord.
Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Doe de gehaktballetjes in de saus en laat ze nog eens 10 minuten op laag vuur mee pruttelen in de pastasaus.
Kook ondertussen de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet af en meng de pasta door de Italiaanse pastasaus. Of schep het allemaal los op je bord.
Lekker met wat (vers) geraspte Parmezaanse kaas.

Tip:

– Je kunt het gehakt ook rul bakken in een koekenpan en door de gladde pastasaus doen, dan is dit een prima saus om een heerlijke lasagne mee te maken.
– Vervang het gehakt  door een blikje tonijn of gerookte zalm of tofu. Varieer zoveel je wilt.
– Maak een dubbele hoeveelheid en vries het in kleine porties in.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept

Italiaanse pastasaus
Facebook
WhatsApp
Pinterest